26 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Kampen för människors lika värde är långt ifrån över "

Liberalernas menar att bombhotet i Askersund i helgen visar att kampen för allas lika rättigheter långt ifrån är över.

När konstverket ”Vår stad Vårt samhälle” skulle invigas som en final på Prideveckan i Askersund blev händelseutvecklingen både oväntad och oroväckande. Det som skulle bli en dag av kärlek och glädje fick ett abrupt avbrott då ett bombliknande föremål upptäcktes vid vattentornet i staden, platsen där verket, en stor Pride-flagga är uppsatt.

Efter vidare undersökning visade det sig att det inte var en bomb, det framstår dock som tydligt att den som placerat föremålet där hade för avsikt att det skulle efterlikna en.

Såklart kan en lättnadens suck dras över att föremålet inte var en riktig bomb. Däremot är vetskapen om att någon placerat föremålet där med avsikt att sätta skräck i människor mycket allvarlig. Det är sannolikt ingen slump att någon placerar ut ett bombliknande föremål under Pride, just där en symbol som manifesterar öppenheten ska hängas upp.

Tyvärr finns fortfarande både dålig kunskap om och bristande respekt för de människor som väljer att leva på ett sätt som kanske inte anses vara samhällets norm. Den bristande kunskapen får inte leda till hot och våld mot de personer man inte förstår.

Region Örebro län och Askersunds kommun arbetar bådadera med att öka kunskapen om HBTQ-personer, vare sig det är i skolan, på biblioteken eller andra platser i förvaltningen där det är relevant. Den aktuella incidenten i Askersund visar hur viktigt det inte är att trappa ner det här arbetet.

Historiskt har det inte varit en självklarhet för HBTQ-personer att leva ett liv med samma respekt och likvärdighet i samhället som alla andra människor. Kampen för att komma dit vi är idag, för det öppna samhället och för den toleranta gemenskapen har varit lång och svår, men det är uppenbart att kampen inte är över.

Vi måste fortsätta att kämpa! För att alla ska få den respekt de förtjänar. För att alla skall få leva som de vill och förverkliga sig själva. Det är därför tar vi den kampen, den liberala kampen för allas rätt i samhället.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-07 14:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.