Traditionsrikt
och välklingande
Kävestas elever och lärare höll igång under lördagen med att visa upp vad folkhögskolan förmår. Gamla elever dyker upp som inte vill missa traditionen med vårsånger framförda av en välklingande kör.
Gamla "Sköna maj" i all ära (sången kändes denna dag mer som en vädjan än ett triumfatoriskt utrop), skolan hänger med sin tid.
Efter vårsånger framför huvudbyggnaden från 1800-kallt kunde man gå in i aulan och lyssna på modern jazz av tre olika grupper.
En folkhögskolas ambition är att bibringa folkbildning vilket lättare låter sig göras om dåtid möter nutid. Elevernas erfarenheter påverkar utbildningens innehåll. Medan lärarna på Kävesta med dess starka kulturprofil och tillåtande atmosfär ska ge länkar till arvet, historien, så vi inte behöver börja om från början.
Vita knutar
För den som ännu inte besökt Sydnärkes enda folkhögskola kan berättas att den är en av Sveriges äldsta, ägs och drivs av Region Örebro län. Ett par stenkast från Sköllersta kan läget sägas vara idylliskt med internatboende och lokaler i rödmålade gamla trähus med vita knutar.
Men det ska förhoppningsvis också byggas nytt i en snar framtid, ett modernt musikhus har varit planerat sedan ett par år.
Utanför "Konsthuset" stod självaste linjeledaren Christina Qvick-Engström och hälsade besökare välkommen:
Ville fortsätta
- Det har varit mycket folk hela dagen, det är närboende, föräldrar och syskon till eleverna - och gamla elever förstås.
Hon har arbetat på Kävesta som lärare i konst och formgivning sedan 2003 och berättar om de före detta elevernas ibland kluvna känslor vid återbesöket.
- De är positiva men en del hade velat fortsätta för att kanske bli konstnärer. De har ändå fått en gnista här, ett språk att kunna använda sig av. De har denna längtan efter att uttrycka sig gemensamt med många andra.
Tesla och hörnsoffa
Inne i konsthallen hänger uttrycken från dagens elever. Där hänger ju faktiskt Nikola Tesla, den store uppfinnaren, målad av Guadolope Andersson. Vi känner igen honom eftersom han tidigare hängt i Kumla biblioteks utställningshall där Kävesta elever regelbundet ställer ut.
I arbetsrummet för keramik beundrar besökarna en rad intressanta verk ur elevernas prövande händer: en jätteinsekt, en vinthund, en kul hörnsoffa.
Den som får chans att släppa loss sin fantasi med tips från coachen och lämpliga verktyg kan komma riktigt långt. Det är nog tanken med Kävesta.