Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Premiär för elevernas konstutställning

Tea Jerlström och Paulina Svarvare Petrén deltar i konstutställningen.Tea Jerlström och Paulina Svarvare Petrén deltar i konstutställningen.

På lördag 9 februari kl 12-15, är det vernissage för utställningen ”T.M.I” på Skoindustrimuseet i Kumla. Ställer ut gör 13 elever från Kävesta folkhögskola som under den gångna terminen utforskat sin kreativitet och sitt konstnärskap.

På fredagseftermiddagen fanns åtta av de 13 eleverna på plats i lokalerna för att hänga och ställa i ordning sina alster i utställningslokalen. Det är en stor utställningen med mycket variation: målningar, keramik, smyckeskonst, konceptuell konst, textilkonst och teckningar.

– Jag tror det blir en mycket bra utställning och imorgon under vernissagen finns konstnärerna på plats för att berätta mer om sina verk, säger Anna S Pettersson, lärare på skolans konstlinje.

Anna S Pettersson är lärare på konst- och formgivningslinjen.
Del av fördjupning

De tretton deltagande eleverna har under tre terminer som utgör fördjupningsåret jobbat flitigt med sitt konstnärskap. Man har arbetat som en grupp med eget ansvar för att ro i land projektet. Utställningen T.M.I (too much information) kan man se som ett examensprojekt.

Tea Jerlström och Paulina Svarvare Petrén, 20 och 23 år gamla, går andra och sista året på Kävestas konstlinje. I utställningen visar de bland annat upp smyckekonst och keramikkonst.

Tillsammans med sina kursare ägnade de hela fredagen åt att iordningställa inför den kommande vernissagen.

– Vi planerar ju och hänger allt själva. Det är ganska svårt att få rätt, att få allt att passa ihop på ett bra sätt. Vi testar hur det ser ut nu, sen får vi kanske ändra om lite, säger Paulina och de andra medverkande nickar instämmande. 

Flera inriktningar

Paulina kommer ursprungligen från Göteborg och blev sugen på just Kävesta folkhögskola då man som elev har möjlighet att välja flera inriktningar.

– Jag ville jobba med både silver, keramik och målningar. Det finns inte så många skolor som kan erbjuda det på samma utbildning, berättar hon.

Tea är ursprungligen från trakten och hade på så vis fått nys om folkhögskolan.

– Jag hade ju hört talas om den och visste att dom hade konstlinje, och det var det jag var intresserad av, säger hon.

Smyckeskonst av Tea Jerlström.
Chans visa upp sig

Eleverna som går fördjupningsåret brukar vanligtvis ställa ut tillsammans med dem som läser året under. Det här är deras alldeles egna utställningen där man varit med att planera precis allt.

– Det är en chans för oss att få visa upp vad vi har lärt oss under dom åren vi gått på konstlinjen, menar Paulina.

– Vi har inte haft något särskilt tema utan har själva fått välja vad vi vill göra. Sen kan ju en del grejer bli lite lika ändå, för att man har läst samma workshops och så, men det är mest av en slump, fyller Tea i.

Både Paulina och Tea är spända inför lördagens vernissage.

– Jag tycker det känns roligt! Det är så kul att se hur det blir när det verkligen är ordnat och uppställt, berättar Tea.

– Det ska bli spännande att se också hur det blir när vi gör det helt själva. Annars har vi ju alltid haft erfarna lärare med som kan säga till om något är tokigt, men nu är det upp till oss, skrattar Paulina. 

Ett av Paulina Svarvare Petréns konstverk.
Nya äventyr

Det här är sista terminen för samtliga elever på fördjupningskursen. Tea och Paulina berömmer Kävesta folkhögskola och menar att utbildningen gett dem en chans bli trygga i sig själva och sitt konstnärskap. Framöver väntar nya äventyr.

– Det är många av oss som är sugna på att söka vidare till högskolor. Vi får se vad som händer! avslutar Paulina.

Vernissage för utställningen T.M.I äger alltså rum imorgon lördag, 9 februari, mellan klockan 12 och 15. Då finns samtliga deltagande konstnärer på plats för att berätta mer om de verk de ställer ut.

Utställningen pågår sedan fram till och med 11 mars.

För att läsa mer om Kävesta folkhögskola och se fler offentliga evenemang, surfa in HÄR

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-02-08 20:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.