13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Flyttade till Närke som barnen gjort"

Även om de flyttat från Oppdal så vill  Torld och John Martin hålla kollen  på vad som händer i gamla hembygden. Så en prenumeration på lokaltidningen är självklar.

Torild och John Martin Vognild har levt nästan hela sitt liv i den norska skidorten Oppdal. De träffades i ung ålder, förlovade sig 1967 och gifte sig 1970. Nu är de blivit pensionärer har de dock valt att flytta till Kumla då deras barn bor här i området sedan tidigare. - Nästan allt vi behöver finns i Kumla, men de borde rusta upp campingen, då skulle fler turister och norrmän hitta hit, säger John Martin Vognild.

Namn: Torild och John Martin Vognild

Ålder: 64 och 68

Kom från: Norge

"Torild: Jag har bott större delen av mitt liv i Oppdal som är en känd skidort i Norge. Den ligger ungefär 12 mil söder om Trondheim och förutom alla turister bor det lite mer än 6 000 personer där. Det är långa vintrar i Oppdal, snön kommer oftast i oktober och försvinner sent i april.

I nästan 30 år jobbade jag som butikschef i en affär som sålde kläder och skor, innan det jobbade jag som handarbetslärarinna och lärde ut att sticka och sy. Dessutom var jag politiskt engagerad i Arbeiderpartiet (Norge största parti). Jag tycker det var viktigt att vara med och bestämma vilken utvecklings ens hemort skulle ta.

Barnen flyttade först

Jag och John Martin flyttade till Kumla i december 2013. Vi flyttade på grund av att vi ville bo närmare våra barn och barnbarn som bor här i området. Vår dotter sökte sommarjobb på sjukhuset i Lindesberg, som är en vänskapsort till Oppdal, för 25 år sedan. Hon fick jobb i Örebro istället och blev kvar där efteråt, numer jobbar hon på Haga vårdcentral, Örebro.

Sonen flyttade hit för tio år sedan då han träffade en vännina till vår dotter. Han bor i Kumla nu och jobbar på kontor i Örebro. Så vi har varit här mycket tidigare och hälsat på men för lite mer än ett år sen tog vi steget fullt ut och sålde huset i Oppdal och flyttade hit permanent.

Språket har inte varit några större problem, norskan och svenskan är ju ganska lika. Men det finns några ord som betyder olika i våra språk, ert ord för snål betyder att man är knäpp och lite speciell i Norge. Eller ordet roligt betyder att man är lugn på norska. 

"Föreningsliv hjälpt oss mycket"

John Martin: Vad vi tycker om Kumla och vad första intrycken var? Det är en lagom stor ort där det anordnas mycket akviviteter. Torget är lite speciellt, det är liksom inbyggt. Men här finns allt vi behöver. Vi är båda pensionärer nu och har tid att engagera oss i olika föreningar.

Vi är involverade i väntjänsten, en ideell organisation som hjälper äldre människor med olika saker. Och vi är även medlemmar i Lions, och Torild är med på stickcafe två gånger i veckan, allt detta har gjort att vi träffat massa folk från orten och det har underlättat mycket gällande vår integration i Kumla.

Oppdal är en känd skidort i Norge dit många besökare tar sig.

Folk är väldigt lika här och i Norge, så det är ingen större skillnad. En sak som skiljer sig är dock att när du träffar nån här så kramas man, det är inte så vanligt i Norge, där tar man mer i hand. Svenskar är inte svåra att få kontakt med, bara man tar första steget själv.

Kan få hit fler sommargäster

Sen är det lite konstigt att alltid norska killar verkar gilla svenska tjejer lite extra och likadant med svenska killar gentemot norska tjejer (John Martin får en lång blick av Torild!). En sak vi har mycket tid över till nu med är att resa, vi har alltid gillat att resa och i år ska vi till Thailand och Svalbard. Nästa år åker vi till Jamaica.

Kumla är en stad som har det mesta, men det är en sak som vi väntar på och som vi tycker kommunen borde göra. Rusta upp campingen! Nu när det finns en så fin badanläggning och sjöpark här med allsång på somrarna borde det finnas mer plats för sommargäster. Jag är säker på att fler norrmän skulle hitta hit då"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-01-27 14:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.