Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

PRO kräver att turordning följs

Den grupp som drabbats hårdast under coronapandemin i Örebro län är pensionärerna. I skrivande stund har fler än 13 000 personer dött med covid-19 i Sverige, varav mer än90 procent var över 70 år gamla. Många av oss äldre har förlorat en livskamrat, familjemedlem, släkting eller vän. Vi har också i högre grad än andra fått betala pandemins pris genom isolering.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, följer med oro nyhetsrapporteringen om förseningar och slarv med vaccinationer mot covid-19 runtom i landet. På vissa platser har det till och med förekommit att icke prioriterade personer kunnat få vaccin. Folkhälsomyndigheten är tydlig i sin bedömning av prioriterade vaccinationsgrupper: ”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder”.

Mot bakgrund av att antalet vaccindoser är begränsat är det extra viktigt att vaccineringsordningen följs. Många PRO-medlemmar känner idag oro över långsamheten i vaccinationerna och efterfrågar tydliga och snabba besked om hur vaccinationerna ska gå till.

PRO kräver därför: Håll fast vid myndigheternas riktlinjer och prioritera dem med störst risk att bli allvarligt sjuka. Äldre måste komma först i vaccinationsköerna. Vi äldre har i högre grad än andra grupper fått betala pandemins pris. Nu är det vår tur att få krama nära och kära – äldre måste få vaccineras först.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-23 12:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.