09 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Öppna Moderater inför Pride i augusti

Den 24 augusti hålls Pride i Örebro och då sammanstrålar föreningar och politiska partier för att fortsätta arbetet för allas lika rätt att välja både sitt liv och sin kärlek.

Det är för oss, solen går opp.
Och lyser som guld, för kärlekens skull
Solen går upp, så oskuldsfull
Och lyser på oss för kärlekens skull

                              - Ted Gärdestad

Öppna Moderater deltar i Pride - för kärlekens skull.

Pride startade i Los Angeles 1966 av den judiske aktivisten SteveGinsburg, vars rörelse Pride; Personal Rights In Defense and Education, för första gången förde fram HBTQ-rörelsens budskap och önskemål om kärlek på lika villkor, på ett orädd, stolt och kompromisslöst sätt genom demonstrationer mot det förtryck som samhället utövade.

Och 2019, 54 år senare, har Pride rörelsen spridit sig ända till Mellanöstern och Tel Aviv, och i Sverige hålls det Pride-festivaler och event på en stort antal platser i landet.

I Örebro hölls Sveriges första Pride demonstration 1971 och i år 2019 är Pride lika angelägen som den var då. Vi i Öppna Moderater arbetar för att partiet ska driva en bra HBTQ politik med fokus på mångfald, likabehandling och individens rätt att själv bestämma över hur man vill leva sitt liv.

Miljöpartiets vision är att alla människor ska ha rätten och friheten att uttrycka sin kärlek, sexualitet och identitet. Vänsterpartiet vill att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Önskan att skapa ett samhälle där alla kan leva och älska som man vill känner i vårt land inga partigränser. Och det är ett mål och en vision som vi alla, oavsett partipolitisk färg, måste hjälpas åt om att värna.

Det här angår oss alla. Våra partiers HBTQ-politik har i mångt och mycket samma mål, samma visioner. Öppna Moderaters förbundsordförande Kim Nilsson och Lukas Sveilis, distriktsordförande i Öppna Moderater i Östergötland, skriver i en artikel i Norrköpings Tidning i juni i år:

"Hbtq-rörelsen och alla vänner och allierade har inte råd att luta sig tillbaka eller stanna. Vi måste fortsätta framåt för att varje människa ska kunna leva i trygghet och frihet oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet vart än i världen vi befinner oss."

Tillsammans kan vi skapa det regnbågsland av frihet, kärlek och trygghet vi alla vill ha. Det ska aldrig behöva spela någon roll vilket kön du har, vilket könsuttryck du har eller vem du älskar. De vindar som blåser nu, i Polen bland annat, där den konservativa tidningen Gazeta Polska, skickat med klistermärken med budskapet"HBTQ-fri zon” och en överkorsad regnbågsflagga till sina läsare, måste vi tillsammans mota i grind.

Vi måste tillsammans slå vakt om de fri - och rättigheter vi under lång tid kämpat oss fram till och se till att vi alla fortsatt lever i ett samhälle, i ett land, där vi kan fortsätta förverkliga våra drömmar och leva våra liv som vi vill leva dem.

Välkomna till Örebro Pride! Oavsett vem du älskar. Oavsett hur du lever. Oavsett hur du röstar. För kärlekens skull.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-27 0:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.