Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Inget nattklubbsfirande i spåren av pandemin

Folkhälsomyndigheten befarar att smittspridningen kan bli mycket omfattande i mitten av januari. Därför har nya restriktioner införts, vilket i praktiken innebär att det inte blir något nattklubbsfirande på nyårsafton.

Fler tillfälliga åtgärder har införts, och följande började gälla från 23 december:

Alla som har möjlighet ska jobba hemifrån för en minskad smittspridning på arbetsplatser och i kollektivtrafiken.

I alla miljöer gäller att trängsel ska undvikas.

På restauranger och krogar tillåts endast sittande gäster, och det ska vara en meters avstånd mellan borden. 
På en myndighetsgemensam pressträff innan jul sa statsminister Magdalena Andersson så här:
- Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande varken på juldagen eller på nyårsafton.

Hålla avstånd

Vid en publik på fler än 20 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus gäller enbart sittande publik. Oavsett om det finns vaccinationsbevis eller ej. Utan bevis på vaccination krävs att avstånd hålls, och max åtta personer i varje sällskap.

I butiker eller köpcentrum och kultur- fritidsaktiviteter som ska varje person ha tio kvadratmeter till sitt förfogande. Gäller även för exempelvis gym.

Fram till och med den 16 januari avråds deltagande på cuper och läger inomhus. Dock kan träningar, matcher, övningar, föreställningar och tävlingar genomföras som vanligt.

“Enstaka matcher kan vi spela”
 

I ett pressmeddelande säger Björn Eriksson, som är ordförande för RIksidrottsförbundet:
- Kom ihåg att vi kan idrotta tillsammans och tävla och spela enstaka matcher om vi ser till att följa de restriktioner och smittskyddsåtgärder som gäller. Genom att ta ansvar nu hoppas jag att vi framöver slipper ännu fler restriktioner som riskerar att slå ännu hårdare mot barn och unga än pandemin redan gjort.

Distansundervisning kan komma att införas på högskolor och universitet om det krävs, men i dagsläget gäller undervisning på plats.
Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav: 
Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-27 10:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.