27 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ny ordförande för Leader Mellansjölandet

EU-stödda Leader Mellansjölandet höll årssstämma på torsdagkvällen i Hasselforsgården. Det blev skifte på ordförandeposten där Milis Ivarsson från Lekeberg lämnade över klubban till Inger Trodell Dahl från Askersund.

Nya ordföranden från Askersund tackar den avgående från Lekeberg.

Årsstämman avhandlade verksamheten under 2018 och dagordningen klubbades igenom i raskt tempo utan diskussioner.

Leader Mellansjölandet är formellt en förening bildad 2008 med kansli i Fjugesta vars enda uppgift är att fördela åtskilliga miljoner av EU-stöd för lokal utveckling. Förutom Sydnärkekommunerna ingår även Örebro och delar av Karlskoga.

Det speciella med Leader-föreningar är att i styrelsen sitter representanter från både kommuner, företag och föreningar. De stöd som beviljas medfinansieras av kommunerna/ regionen.

Populära småprojekt

Mellansjölandet har en budgetram på 37 milj kr men det avser hela perioden 2014-20. Under 2018 har projekt för turism i Tiveden fått större bitar av kakan.

Ett så kallat Småprojektstöd för belopp upp till 30 000 kr med förenklad administration har visar sig populärt - ett 40-tal sådana småprojekt har godkänts 2017-18, enligt årsredovisningen.

Milis Ivarsson, som driver färgföretaget Av Jord, har varit med och styrt Leader Mellansjölandet sedan 2010 men avslutade nu sitt ordförandeskap i Hasselforsgårdens stora sal där väggarnas gamla filmaffischer vittnade om tider långt innan EU var påtänkt.

- Det har varit otroligt spännande och stimulerande att få arbeta med hela Mellansjölandet, sade hon och nämnde strategiarbetet som en särskild utmaning.

Flera tack

Hon tackade Jan Holgersson, ansvarig för Leaderkontoret i Fjugesta, för samarbetet under åren och denne intygade att det hade fungerat ”alldeles utmärkt”.

Wendla Thorstensson, kommunalråd i Lekeberg, framhöll den avgåendes förtjänster:

- Hon är en person som brinner för frågorna och för oss tillsammans.

Och den nyvalda ordföranden Inger Trodell Dahl, som tidigare varit ordförande i Askersunds kommunfullmäktige, tackade för förtroendet och verkade inse att hon nu hade en hel del arbete framför sig med de många lokalt förankrade projekt som kan göra skillnad i bygderna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-10 2:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.