Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Ingen tydlig effekt av
slopade restriktioner

Än så länge har inte de avvecklade restriktionerna gett någon tydlig effekt på smittspridningen av Covid- 19.
– Men vi förväntar oss en uppgång i smitta bland de som inte vaccinerat sig. Det är därför viktigt att alla som inte vaccinerat sig bokar en tid, menar smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen på region Örebro län.

180 personer testade positivt i Örebro län förra veckan, det var lika många som veckan innan, vecka 38. men det finns en viss eftersläpning i statistiken.

– Troligen är det frågan om en viss ökning från vecka 38, vilket alltså är förväntat. Vi tror det kommer blir fler fall i grupper med hög andel ovaccinerade. De blir ju mer exponerade ju större andel av befolkningen som vaccineras, fortsätter Rasmussen i ett pressmeddelande.

Det är i yngre åldersgrupperna smittan sprids. Den ökning som skett kan enligt Rasmussen kopplas till ett enskilt utbrott på en skola. Hon pekar med det på att de slopade restriktionerna inte spelat in så här långt. Restriktionerna gällde ju inte skolan.

82.6 procent vaccinerade

82.6 procent av befolkningen i länet har fått en första vaccindos. Strax under 80 procent har fått andra dosen. I Sydnärke är andelen vaccinerade ännu lite högre.

Folkhälsomyndigheten beslutade nyligen att personer som är 80 år eller äldre att få en påfyllnadsdos av vaccin, alltså en tredje dos. Detta riktar sig även till de som bor på särskilda boenden och personer som har hemsjukvård och hemtjänst. Från igår kan dessa grupper boka tid för vaccination eller komma på drop in. De som bor på särskilda boenden och de som har hemsjukvård får vaccin via kommunen.

Vaccin även till barn

Även barn från 12-15 år rekommenderas nu ta vaccin för att hindra smittspridning och bli mindre sjuka om man smittas. Från vecka 42 kommer man börja vaccinera på länets skolor. det kommer se lite olika ut från kommun till kommun. Det kommer inte bli vaccination på alla mindre skolor. Föräldrar till barn på sådana skolor uppmanas boka tid för sina barn på sitt vaccinationscenter. 

I dag beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa användningen av Modernas vaccin, som kallas Spikewax. Pausen gäller unga födda 1991 och senare. Orsaken är att man fått signaler om en mycket liten ökad risk för att få hjärtmuskelinflamation eller hjärtsäckinflamation, speciellt vid andra dosen. Myndigheten vidhåller dock att risken att drabbas är mycket liten

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-06 13:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.