Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Som vi tidigare berättat om ska ju alla vaccinationer mot Covid-19 i Sydnärke ske i Hallsberg, i det så kallade handelshuset, norr om järnvägen i Hallsberg. Flera läsare har funderat kring det här med hur man ska ta sig till Hallsberg, för att vaccinera sig. Svaret är att det får man fixa själv.
Planen är att alla, som inte är brukare eller personal i äldreomsorg, åtminstone inledningsvis ska vaccineras på någon av de fem vaccinationsnoder som ska öppnas. En i Hallsberg, två i Örebro, en i Karlskoga och en i Lindesberg. Flera läsare har frågat hur man ska ta sig till vaccinationsnoderna. Så här svarar Sten Lundberg, pressansvarig på region Örebro län:
– Region Örebro län erbjuder kostnadsfritt vaccin. Resa till vaccinering får man dock hantera själv, på det sätt man själv finner är lämpligast.
Region Örebro län hänvisar också till att Länstrafiken faktist redan i dag erbjuder bussar eller tåg från i princip alla orter i Sydnärkenytts område. Om man dessutom är berättigad till serviceresor, färdtjänst, får man givetvis utnyttja dem, precis som vanlig
Där gäller det kanske dock att ha viss framförhållning när man beställer resan, eftersom man under pandemin inte har så kallad samplanering. Innan pandemin fungerade det ju så att man ofta fick dela bil med en eller flera personer på sin serviceresa. Nu åker man själv i bilen. Det har gjort att belastningen på serviceresorna stundtals varit hög under pandemin.
Regionen har utlovat omfattande information om hur vacicnationen ska gå till och när det är dags för respektive grupp. Det har talats om tidsbokning i stil med den man i dag gör via 1177 för att göra ett Covid-19-test. Så här ser planeringen ut i dag:
Fas 1: Pågår just nu i den takt som vaccindoserna anländer till landet. Det gäller äldre i särskilt boende, hemsjukvård och hemtjänst. Personal som arbetar nära personer på äldreboenden och inom hemtjänst. Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.
Fas 2: Preliminär start februari 2021. Övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först. Vuxna som får insatser enligt LSS. Gäller även vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.
Fas 3: Personer 18-69 år som tillhör en riskgrupp
Fas 4: Hela resterande befolkning från och med 18 år. Vaccinationen beräknas pågå under första halvåret 2021.