24 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nya krav på operationspatienter

Anna Ståhl och Kerstin Angergård är verksamhetsutvecklare i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Foto: Region Örebro länAnna Ståhl och Kerstin Angergård är verksamhetsutvecklare i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Foto: Region Örebro län

Både rökning och alkoholbruk bör undvikas i samband med planerade operationer. Nu ställer vården nya krav på patienter som ska opereras, det berättar Region Örebro län i ett pressmeddelande.


Sedan 2014 finns en rutin om rökfrihet inför operation. Nu kompletteras den med alkoholfri operation.

- Vi kan förebygga ett stort antal komplikationer genom ett rök- och alkoholstopp 4-8 veckor före och efter operationen. Försämrad sårläkning, ökad infektionsrisk, risk för hjärt-, kärl- och lungkomplikationer och blödningar är exempel på komplikationer som kan undvikas, förklarar Anna Ståhl som tillsammans med Kerstin Angergård arbetar som verksamhetsutvecklare i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

De båda har arbetat med att införa en riktlinje i vården i Region Örebro län som rekommenderar patienter som ska opereras att avstå från alkohol och rökning både före och efter operation.

Råd och stöd 

Nu får alla patienter som röker och dricker alkohol stöd i form av information och rådgivning av Hälso- och sjukvården innan de ska opereras. Även en tid efter operationen bör man avstå från rökning och alkohol för att undvika komplikationer. Även här är rådet 4-8 veckor.

- Vi hoppas att man kan se operationen som ett gyllene tillfälle att förändra sina levnadsvanor även när komplikationsrisken avtagit. Det ökar ju möjligheten till ett långt liv med god hälsa även i framtiden, menar Kerstin Angergård.

Införandet av rekommendationerna om alkoholfri operation håller nu även på att införas i så gott som hela Sverige.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-09 10:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.