03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Influensavaccinationer i två steg

Vaccinationerna mot säsongsinfluensa börjar den 3 november. I år är det särskilt viktigt att de som riskerar att bli svårt sjuka av influensa vaccinerar sig. Därför kommer vaccinationerna nu att ske i två steg, det meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande under fredagen 23 oktober.

– Under vintern kommer både influensa och covid-19 att cirkulera. Det är samma riskgrupper som riskerar att bli mer svårt sjuka i covid-19 som i influensa. Vi ska vaccinera mot det vi kan för att skydda riskgrupper, men också för att sjukvården ska ha bättre möjligheter att klara en ökad belastning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Riskgrupper går först

– Personer som ingår i riskgrupper, de som är 65 år eller äldre, gravida eller har en kronisk sjukdom vaccinerar sig först. Vi vill också prioritera dem som bor ihop med en person med nedsatt immunförsvar och personer som jobbar inom vård och omsorg. Övriga grupper är välkomna att vaccinera sig från och med den 1 december, säger Gunlög Rasmussen.

Vaccinationen mot influensa är gratis för riskgrupper men övriga personer betalar 180 kronor.

På grund av smittspridning kommer man i år inte att göra vaccinationerna enligt drop-in-mottagningar på länets vårdcentraler eller vaccinationsmottagningar. Istället får man boka en tid via e-tjänsten 1177.se. Man kan också ringa till vårdcentralen för att boka in en tid.

Vaccinera varje säsong

För att ha ett skydd mot influensan måste man vaccinera sig inför varje säsong, betonar Gunlög Rasmussen. Skyddet man får av vaccinationen räcker i ungefär ett halvår men viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Därför ger vaccinering inte ett 100-procentigt skydd. Men man ska tänka på att de som insjuknar trots vaccinering har en minskad risk att bli svårt sjuka och att drabbas av komplikationer.

I år är det också möjligt för den som tillhör en riskgrupp att i samband med influensavaccination också kan vaccinera sig mot pneumokocker. Pneumokocker är en typ av bakterie som bland annat kan ge svår lunginflammation. Vaccin mot pneumokocker kostar 250 kr.

FAKTA OM INFLUENSA

Influensa orsakas av influensavaccin och räknas som mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Influensa kan också spridas som kontaktsida, till exempel via händerna på någon som är sjuk. Bästa sättet att skydda sig själv och andra mot viruset är genom just vaccination.

Riskgrupper för influensa:

• Du är över 65 år.

• Du är gravid efter vecka 16.

• Du har en hjärtsjukdom.

• Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.

• Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.

• Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

• Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.

• Du är mycket kraftigt överviktig.

• Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

• Du har flerfunktionshinder

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-23 12:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.