15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Indianernas säsong är över efter rysare

Piotr Protasiewicz och Tai Woffinden åkte på en riktigt tung förlust. Foto: Alexander ViktorssonPiotr Protasiewicz och Tai Woffinden åkte på en riktigt tung förlust. Foto: Alexander Viktorsson

SPEEDWAY: Indianerna har kört klart för i år. I en riktig nagelbitare föll laget under torsdagen borta mot Västervik med 51-39 och åkte därmed ut sammanlagt med 91-89.

Det såg så bra ut. Tio poängs ledning inför matchen och en bra start i Västervik som gav ledning för Indianerna med 13-11 efter fyra körda heat. I det läget kändes det som det skulle mycket till för att laget skulle missa semifinal.

Krasch gynnade Västervik

Men Västervik gick alltså 14 poäng plus därifrån och en väldigt viktig del till det var vad som hände i heat 5. Västerviks reserv Anton Karlsson gick omkull i första sväng och kunde därefter inte köra vidare.

Regeln säger då att laget får ersätta med den andre reserven i resterande heat under matchen. Och den andre reserven var Smektala som startade med fyra raka heatsegrar! Ihop med Peter Ljung tog han en femetta i heat 5.

I nästa heat Smektala ersatte Anton Karlsson, det tionde, blev det en ny femetta för Västervik. Den unge polacken körde in 15 poäng - innan paus! Och redan i paus hade Västervik vänt sammanlagt. 

Man ledde då med 36-24 och var alltså två poäng plus sammanlagt. Indianerna tog en livsviktig femetta i heat 14 genom Woffinden/Holder som gjorde att det var helt lika inför nomineringen.

Hade 5-1 i sista heat, men tappade

Alla väntade sig där att Piotr Protasiewicz, som kört hyfsat innan och plockat sex poäng, skulle vara ett av namnen att nomineras. Men "Pepe" kom inte till start, istället körde Indianerna med Pieszczek som tagit en poäng.

Kanske kände "Pepe" av den skada som han ådrog sig efter kraschen i heat 15 i tisdags, det var tveksamt om han skulle komma till start under torsdagen. Men gjorde så, och körde fyra heat.

Pieszczek kom sist i heat 14 och Bjerre tvåa. Indianerna föll med 4-2 och var därmed tvingade att vinna sista heatet med 5-1 för att gå vidare. Vinst 4-2 hade gett särkörning. Och på papperet såg det ändå bra ut.

Kompisarna Holder och Woffinden mot Peter Ljung och Buczkowski. Och ut ur första sväng hade Indianerna 5-1! Hade man bara hållt i det hade semiplatsen varit klar. Men det höll inte.

För svaga på bortaplan

Woffinden kom alldeles för långt ut i nästa kurva och då smet båda hemmaförarna förbi. Den brittiske världsmästaren jagade därefter för att avancera, men lyckades aldrig och stort jubel utbröt bland hemmapubliken.

Förlust 51-39 och 91-89 sammanlagt alltså för Indianerna.

På papperet hade Indianerna definitivt manskap för att gå längre än till kvartsfinal i år, men man har haft lite oflyt med skador och dessutom varit för svaga på bortaplan. 

Till denna matchserie är det dock svårt skylla på skador, även om Anders Thomsen saknades, då Västervik var utan sina kanske två bästa denna match i Nicki Pedersen och Jack Holder.

Publiksiffran? Mycket svag. 1 523. Att jämföra med över 3 600 för Indianerna i tisdags på Sannahed. Indianernas trogna supportrar hade definitivt förtjänat en plats i semifinal.

POÄNG: Tai Woffinden 12+1, Chris Holder 10+1,  Kenneth Bjerre 7, Piotr Protasiewicz 6, Ludvig Lindgren 3+1, Krystian Pieszczek 1+1, Joel Andersson 0.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-29 21:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.