Gå till innehåll
Sydnärke / Kultur
En person med tatueringar som skär en träbit.

I sommar kommer ett antal slöjdare, hantverkare från flera län tillbringa några dagar tillsammans på Sixtorp, utanför Mullhyttan.

I sommar intar
slöjdarna Sixtorp

Publicerad: 17 January 2024 9:26

I sommar kommer det ordnas ett så kallat slöjdresidens på Sixtorp, utanför Mullhyttan. Deltagarna uppmanas ”att utforska gränserna kring skogen som plats, materialresurs och socialt rum”. Man vänder sig till slöjdare, hantverkare som kommit en bit på väg och är yrkesverksamma i någon mån. Deltagarna får både lön, kost och logi för de sex dagar det hela ska pågå.

Bakom det hela står Örebro läns museum, i samarbete med hemslöjdskonsulenter och verksamhetsutvecklare i Region Värmland region Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland.

Man har nu gjort en utlysning där man söker deltagare till residenset som ska hållas från den 25 juni och sex dagar framåt

– Det kommer innebära att 6-8 slöjdare, bor, äter , slöjdar, enskilt och tillsammans. För att få ro, möjlighet till reflektion och utveckling. Allt för att bli säkrare och utveckla sitt hantverk och din metodik, säger Lars Pettersson, Slöjdkonsulent på Örebro läns museum.

Att man valt Sixtorp för det hela är inte en slump. Rubriken Slöjden, skogen och hållbarheten säger en del.

–  Sixtorp är en intressant plats som passar för det här. Vi fokuserar pе slöjd och hantverk med material från skogen, grannskapet, närområdet. Man ska i princip kunna gå utanför knuten och hämta material.

Vilka typer av slöjdare vänder ni er till?

– Vi är är tämligen öppna. Vi har haft det här flera gånger tidigare, men i andra län. Det har varit bland annat trähantverkare, läderhantverkare och de som jobbar med olika textilmaterial.

Men textil, från skogen?

– Ja, de har jobbat bland annat med växtfärgning av ull och har hämtat material, örter, mossor och liknande för sitt arbete i skogen.

För att locka till sig slöjdare, hantverkare som redan är igång och jobbar har man ansett att det behövs betalning, lön.

– Ja, det är ett förmånligt erbjudande anser vi. Man får 16 000 plus moms för sex dagar. Då ingår ändå  kost och logi. Är man, som slöjdare, hantverkare ofta är, egenföretagare, går det bra att fakturera.

Man vänder sig till folk från Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och ärebro län, eller andra som genom sin verksamhet eller person har anknytning till något av länen. Är man intresserad finns information om hur man söker på Örebro läns museums hemsida.

– Vi kommer sedan, utifrån ansökningarna, plocka ut en grupp vi tror kommer fungera bra ihop som har möjlighet att utvecklas.

Metod hämtad från konstvärlden

Men vad betyder då ordet residens?

– Ordagrant betyder det hem. Det här blir ett hem att utvecklas i för slöjdare. Metoden används ofta inom konsten. Då handlar det ofta att en ensam konstnär får åka till en plats, för att i avskildhet utvecklas och måla, eller skulptera, säger Lars Pettersson.

Ansökningstiden går ut 21 februari.

Annons

Nyheter