Gå till innehåll
Sydnärke / Politik

Hyrteam ska minska vårdköer
– börjar operera i mars

Publicerad: 26 January 2023 12:57

Upphandlingen av de externa hyr-operationsteam som region Örebro län beslutat sig för att anlita är nu klar. Man beslutade förra året att avsätta 150 miljoner extra för fler operationsteam som ska användas för att korta köerna till operationer som förvärrades under pandemin.

Väntar du på operationstid? Du är inte ensam. Allt fler har fått vänta mer än de regelstadgade tre månaderna sedan pandemin. Men nu hoppas regionen kunna börja beta av operationsköerna, med inhyrda operationsteam som börjar jobba första mars.

Problemen med växande vårdköer fanns redan innan pandemin. Det beror till stor del på svårigheter att rekrytera personal,  Men det faktum att man tvingades prioritera vårdresurser har gjort att väntetiden för många operationer skenat iväg i tid. Man har inte kunnat komma tillrätta med problemen sedan den mest akuta fasen av pandemin tog slut förra året.

Börjar jobba första mars

De nya extra teamen ska börja jobba redan den första mars. Extrainsatsen ska pågå till den 28 februari 2025.

– Teamen kommer arbeta både i Örebro Karlskoga och Lindesberg, i våra befintliga lokaler, säger Bechet Barsom.

Han vill dock inte gå in på hur många team det rör sig om.

– Det kommer variera lite i tid. Ibland kanske vi har flera igång, ibland färre. Exakt hur mycket och var resurserna lägg in kommer variera i tid menar han.

Är ni nöjda med upphandlingen? Har ni hittat de team ni ville ha?

– Ja, det har gått bra. Vi befarade stor konkurrens om de resurser som finns. Men vi har faktiskt fått fler förfrågningar än vi behövde. Så det är positivt, menar Barsom.

Annons

Nyheter