25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Allmännyttan viktigast mot bostadsbrist"

Allmännyttiga bostadsbolag är kommunernas viktigaste verktyg för att råda bot på bostadsbristen. Det anser Hyresgästföreningen i Region Mitt i ett uttalande som antogs på lördagens årsmöte.

Hyresgästföreningen region Mitt höll på lördagen årsmöte på Scandic Grand Hotel i Örebro med ett hundratal delegater från regionens fyra län (Värmland, Sörmland, Örebro och Dalarna). Under dagen valdes en ny styrelse med Helena Frisk, Karlskoga, som ordförande. 

Årsmötet antog även ett uttalande med förslag på nödvändiga bostadspolitiska åtgärder, enligt pressmeddelande:

1. Använd allmännyttan aktivt

Allmännyttiga bostadsbolag är kommunernas viktigaste verktyg för att råda bot på bostadsbristen. De måste få tydliga uppdrag att bygga nya bostäder som alla har råd att bo i. Ge företagen ägardirektiv som borgar för en långsiktig bostadsförsörjning.

2. Långsiktig och aktiv markplanering

Se till att det finns mark tillgänglig för byggande, ha framförhållning och se till att planprocessen blir effektiv. Se till att marken blir tillgänglig och överkomlig för kommunala och privata byggföretag.

3. Ställ krav på dem som vill bygga

Ställ tydliga krav på att det ska byggas hyresrätter till rimliga kostnader. Idag riskerar vi att hamna i ett läge där dyra lägenheter står tomma, samtidigt som det är bostadsbrist.

Och se till att era politiska kollegor på riksplanet skrotar planerna på fri hyressättning i nyproduktion. Alla vet att det inte leder till fler bostäder. Det leder istället till att människor inte har råd att bo.

Hyresgästföreningen Region Mitt omfattar Dalarna, Värmland, Sörmland och Örebro län med över 65 000 medlemmar i 52 kommuner. Dess grundläggande mål är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Alla hyresgäster ska också garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-28 1:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.