26 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kan höja publikgräns till 500

Regeringen kan göra  ett undantag för publikgränsen när det gäller idrottsevenemang, från 50 personer till 500. Beslut kommer 15 oktober. Foto: Thomas SererRegeringen kan göra ett undantag för publikgränsen när det gäller idrottsevenemang, från 50 personer till 500. Beslut kommer 15 oktober. Foto: Thomas Serer

Regeringen kan komma att ge idrotten ett undantag att höja gränsen för publik, det berättar Riksidrottsförbundet och SISU i ett pressmeddelande under tisdagen 29 september. Publikgränsen skulle då höjas till 500 personer med villkoren att höjningen ska hanteras på ett smittsäkert sätt. Beslut om undantaget tas 15 oktober.

– Det är ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning. Det är ett stort framsteg för många idrottsföreningar där betyder denna förändring mycket. För viss elitidrott innebär det fortsatta utmaningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Fortsätt följa råd

Undantaget ska dock enbart gälla så länge samhället inte upplever en ökad smittspridning.

– Idrottsrörelsen på alla nivåer och i varje del av landet måste fortsätta göra det vi kan för att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att hålla smittspridningen nere. Främst med hänsyn till allas vår hälsa men också för att vi ska få bibehålla ansvaret och undantaget med mer publik, säger Björn Eriksson.

En meter gäller

Beslut om undantaget kommer 15 oktober. Ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan varje person i publiken, lyder förslaget. Två personer i sällskap kan dock sitta tillsammans.

– Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger Björn Eriksson.

Hade behövt mer undantag

Ett eventuellt undantag på 500 personer är däremot inte en lösning för idrotter som orientering, löplopp, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor och där antalet istället räknas på antal utövare. Det hade behövts ett undantag även för antal deltagare, menar RF och SISU.

Samtidigt meddelande regeringen idag, vid sin presskonferens, att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer, bland annat för lopp och tävlingar som inte genomförs på begränsad yta eller arenor, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare undantag.

– Vi ger oss inte på den här punkten. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt, säger Björn Eriksson.

Undantag för inreseförbud

Riksidrottsförbundet kräver också besked av regeringen vad det gäller att inkludera elitidrottare, tränare och funktionärer i undantag för inreseförbud. Detta för att inte riskera att Sverige ska tappa flera internationella tävlingar och mästerskap.

Rättelse: i en tidigare version av artikeln uppgavs att beslut i frågan redan är taget, så är inte fallet. Beslut om undantag för idrotten fattas 15 oktober.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-29 11:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.