03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ungdomshockeyn i Sydnärke levererar

Spelare från Kumla eller Hallsberg i TV-Pucken 2014. Från vänster längst bak Mikael Lindberg Hallsberg, Richard Lindelöf Kumla, Edwin Lindstrand Widström Kumla, David Karlsson Hallsberg, Alexander Lindgren Hallsberg, Johan Svidèn Kumla, Ludwig Westerlund Hallsberg, Anton Davidsson Hallsberg, Emil Ek Kumla, Anton Johansson Kumla, Anton Welin Hallsberg. På huk från vänster Zack Lekensjö Kumla och Ludwig Axäng Kumla. Saknas på bilden gör Pontus Carlsson Hallsberg och Filip Hellsten Hallsberg.

HOCKEY:  Årets TV-puckgäng från Örebro Län domineras av spelare från Kumla Hockey och IFK Hallsberg. Drygt varannan spelare är från någon av Sydnärke-klubbarna. - Ett jättebra tecken att ungdomshockeyn håller klassen i Sydnärke, säger tränaren Erik Westerlund.

TV-pucken är en anrik turnering som funnits sedan 1959. Varje län inom Sverige skickar iväg sina för tillfället bästa spelare i 15-års åldern för representation.

15 av 29 är sydnärkingar

När Örebros Läns trupp är klar ska den bestå av 20 utespelare och två målvakter. Just nu, med ett drygt halvår kvar, finns det 25 utespelare och fyra målvakter, 15 av dessa 29 spelare är bördiga från Kumla eller Hallsberg.

Nästan alla 15 är på plats när gänget samlas i Sydnärkehallen i Hallsberg för en veckoträning. Under våren börjar laget svetsas samman på allvar och ett första test väntar i ett regionmästerskap mot sex, sju  konkurrerande län i slutet av mars.

- Nu börjar det ordentligt. Vi har tio träningar ihop under våren. När turneringen närmar sig i september blir det fyra, fem pass i veckan. Men vi har haft 40 spelare med i truppen ett bra tag också.

- Det handlar om att försöka ta chansen att utbilda så många som möjligt, berättar lagets tränare Erik Westerlund innan ispasset ska dra igång.

Erik Westerlund är tränare för årets TV-puckare, turneringen som drog igång 1959 på initiativ av Sven Tumba
Fått bra fostran

Hur sker uttagningarna?

Vi försöker titta på så många som möjligt och välja ut de som är bäst för tillfället. Sen kan klubbarna själva anmäla spelare de tycker vi ska kolla upp.

Såväl Kumla Hockey som IFK Hallsberg har ett gott rykte vad gäller ungdomsverksamheten, det tydliggörs i år när så många spelare är från någon av klubbarna.

- Just det här året är de många. Det är ju ett tecken på att de fått en bra fostran i sina klubbar och att tränarna gjort ett fint jobb. Sen har de kanske inte haft så stora trupper vilket betytt att de fått spela mer och det är självklart utvecklande.

- Men det är ett jättebra tecken att ungdomshockeyn håller klass i Sydnärke, att intresset fortgår där och att det inte bara spelas hockey i Örebro.

Ofta träning

Tre av spelarna som är med är kumlingarna Emil Ek och Anton Johansson och hallsbergaren Anton Davidsson. Alla dessa tre har dock nyligen lämnat för spel i Örebro HK.

 Men nog får de räknas som kumlingar och hallsbergare för det.  Det har dock varit en liten omställning flytta till Örebro och en större satsning på hockeyn är inledd.

- Vi tränar eller har match nästan varje dag, när man var i Kumla var det inte lika hårt, så det tog lite tid att vänja sig, berättar Emil Ek.

Ettrige Ek spelar numera med Örebros 99:or, likt Anton Davidsson. Anton Johansson däremot lämnade något tidigare och spelar med 98 Elit, mot landets tuffaste lag i den åldern.

"Det bästa vi vet"

De har alla lagt ner övriga sporter de hållit på med och är i en ålder då sporten börjar betyda mycket, men hur mycket?

- Allt! säger Emil Ek. 

- Kanske inte allt men väldigt mycket, sammanfattar hallsbergaren Anton Davidsson.

- Det är det bästa vi vet, enas alla tre om efter en kort debatt.

Det är många spelare från Kumla och Hallsberg i år, varför tror ni?

Vi har fått rätt träning från första början, haft bra tränare och fått spela mycket, blir svaret som alla stämmer in på.

Örebro län är ett litet hockeylän och har under turneringens långa historia aldrig tagit sig till final. Det gör man förmodligen inte i år heller i den tuffa konkurrensen, men bara att ta sig dit är ett gott tecken för en framtida lovande karriär.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-03-08 0:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.