15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fem minuter om psykisk ohälsa

Erik Widlund med sin fyrbenta vän Daisy på Sydnärkenytts redaktion. Foto: Sandra WallinErik Widlund med sin fyrbenta vän Daisy på Sydnärkenytts redaktion. Foto: Sandra Wallin

Idag, tisdag 5 maj, skulle föreningen (H)järnkoll ha manifesterat för att uppmana alla att prata om psykisk ohälsa i fem minuter. En fysisk manifestation är omöjlig i den rådande pandemin, men istället satsar man på att göra manifestationen online.


(H)järnkoll samlar en rad olika ambassadörer, eller språkrör, från olika städer i Örebro län som tillsammans lyfter och pratar om psykisk ohälsa. Datumet 5 maj är speciellt, då manifesterar man för att alla ska våga prata om psykisk ohälsa, och 2020 är femte året i rad som just denna dag uppmärksammas.

– Vi skulle egentligen manifestera fysiskt. Vi hade snackat ihop oss med Gustav Johansson(handlare på Ica Maxi i Kumla) och skulle stå i ett tält utanför affären. Vi tänkte fläska på ordentligt men som läget är nu funkar ju inte det, säger Erik Widlund.

Hitta nya vägar

Erik, bosatt i Kumla, är en av föreningens ambassadörer i Örebro län. Han är en flitig föreläsare som turnerat Sverige runt i (H)järnkolls regi  för att berätta om sin erfarenhet av psykisk ohälsa. Erik har tidigare medverkat i flera reportage i Sydnärkenytt.

– Normalt sett föreläser jag väldigt mycket men alla föreläsningar är inställda nu. För oss i (H)järnkoll är det så klart en utmaning, vi får hitta nya vägar att nå fram på, förklarar han.

Manifesterar på nätet

Trots att man fysiskt inte kan manifestera under tisdagen så uppmärksammar man 5 maj ändå, via digital väg. Ambassadörerna i Örebro län har tillsammans gjort en video ämnad att uppmärksamma den speciella dagen. Tanken är att sprida kunskap om psykisk ohälsa och få fler att våga prata om det.

– Det är inget att skämmas för och något man ska tordas prata öppet om, hälsar både Erik och föreningen i stort.

Erik Widlund tillsammans med Håkan Pettersson och Angelica Larsson, även de ambassadörer för (H)järnkoll.
Tittar på lösningar

Den pågående pandemin har skakat om hela världen. Även för (H)järnkoll innebär den nya utmaningar och förändringar. Föreningens verksamhet går ju ut på att komma ut i samhället och föreläsa.

– Vi får hitta nya sätt att nå fram med vårt budskap. Vi har möten via Zoom (en app för videokonferenser) och så finns vi ju på nätet och i sociala medier. Vi har även börjat titta på att kunna fixa föreläsningar via webben, förklarar Erik.

Hoppet finns

Trots att läget är oroligt vill Erik slå ett slag för att det faktiskt finns ljuspunkter i mörkret.

– Det är tufft nu för oss alla och det är okej att känna att allt är skit ibland. Samtidigt har jag sett att så många anstränger sig för att hitta lösningar, det finns ljus i mörkret. Jag ser solidaritet och hjälpsamhet. Människor hjälper andra att handla, man ser till att ringa sina anhöriga och vänner, man pratar via videoappar och visar hänsyn till reglerna som finns. Många anstränger sig för att stötta och finnas där, det är fint, konstaterar Erik.

– Om du mår dåligt, var inte rädd för att söka hjälp. Tro inte att hjälpen endast är till för patienter drabbade av covid-19. det finns ställen dit du kan vända dig för att få råd och tröst, hälsar Erik som avslutning.

Här finns (H)järnkoll

(H)järnkolls video med ambassadörerna från Örebro län går att se HÄR. Föreningen har även en hemsida och finns både på Facebook och Instagram.

 

Mår du dåligt eller känner någon som gör det?

Våga be om hjälp! Nedan följer en rad kontaktuppgifter till olika föreningar som kan bistå med assistans.

https://rsmh.se​
http://www.psykiatrisktsamarbete.se
http://www.autism.se/orebro
https://attention-orebro-lokal.se
https://spes.se
http://www.aha-forening.org
https://www.verdandiorebro.se


Fler stödlinjer finns att tillgå via 1177.se

Stöd med anledning av covid-19

Röda Korsets stödtelefon: 0771-900 800
Öppet vardagar mellan kl. 12-16, samt helgdagar som infaller mellan måndag och fredag.

Äldrelinjen: 020-22 22 33
Öppet mån-fre kl. 08-19, helger kl. 10-16

uppdragpsykiskhalsa.se återfinns även en komplett och aktuell lista gällande stöd i kristider
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-05 11:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.