Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hembygdsrörelsen har tappat 2,7 miljoner i länet under pandemin

Inställda arrangemang har gjort att hembygdsföreningarna tappat totalt 2,7 miljoner i länet.Inställda arrangemang har gjort att hembygdsföreningarna tappat totalt 2,7 miljoner i länet.

Hembygdsrörelsen har drabbats hårt under pandemin. De flesta aktiva är äldre, över 70. Nu börjar också de ekonomiska konsekvenserna bli rejält kännbara. Så här skriver Ingela Oxelgren från Åsbro, ordförande för Örebro läns hembygdsförbund:
– Vi beräknar att länets hembygdsföreningar tappat cirka 2,7 miljoner av sina intäkter totalt.

Det är det faktum att så många arrangemang ställts in som skapat problem.

– Det är ju på våra arrangemang vi drar in pengar på. Allt från inträden till försäljning av mat och kaffe.

Ingela Oxelgren, Åsbro, är ordförande för Örebro läns hembygdsförbund. Ingela Oxelgren, Åsbro, är ordförande för Örebro läns hembygdsförbund.

Bara en tredjedel av hembygdsföreningarnas arrangemang blev av förra året. På dem kom ungefär en femtedel så många besökare som brukar komma.

Midsommar rejält avbräck

Bara de många inställda midsommarfirandena innebar ett rejält avbräck. Ungefär 300 000 personer brukar besöka olika midsommarfiranden hos mer än 800 hembygdsföreningar i landet. Allt detta blev inställt, Lägg därtill hembygdsvandringar, nationaldagsfiranden, hembygdsfester, alla bygdemarknader, bygdespel, veteranfordonsträffar och allt möjligt.

– Ja, nästan över allt där något händer, inte minst på landsbygden, men också i städer, har hembygdsrörelsen ett finger med i spelet. Man kan alltid kunnat besöka hembygdsgården och njuta av miljön med en egen picknickkorg, men öppna aktiviteter har vi knappt kunnat ha några, sa Ingela Oxelgren i en tidigare intervju till Sydnärkenytt.

Så här skriver Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund i ett pressmeddelande:

80 miljoner i hela landet

Den totala förlusten för landets 2060 hembygdsföreningar beräknas landa på runt 80 miljoner kronor för 2020. Ett hårt slag mot hembygdsrörelsens verksamhet

Han menar att det finns en stor potential i det lokala kulturarvet men att det behövs långsiktigt stöd från samhället.

– För att motverka pandemins negativa konsekvenser behöver även vi nu se ett långsiktigt stöd från staten. Hembygdsrörelsen gör ett viktigt arbete för kulturarvet och här finns en stor utvecklingspotential, inte minst för den inhemska turismen. Dessutom är det lokala föreningslivet otroligt viktigt för en hållbar demokratisk utveckling, forsätter han.

Olika bild av läget

Hembygdsfolk vi från Sydnärkenytt pratat med ger lite olika bild av läget. I Hjortkvarns hembygdsförening menar Kennert Allansson och Lennart Östman att det finns ett sug bland folk, medlemmar, att komma igång och träffas, jobba i föreningen igen.

– Jo men det upplever vi. Många har saknat gemenskapen under året, säger Lennart Östman.

På andra håll är man mindre hoppfull.

– Flera i vårt gäng har gått bort under året. Många av de lite äldre har blivit sämre. Ska vi hålla igång den här verksamheten behöver vi nog in nya eldsjälar när pandemin är över, sa Lars- Göran Andersson på Pålsboda Förr och nu till Sydnärkenytt nyligen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-20 10:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.