Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hembygsgårdens dag - trots Corona

Sköllersta hembygdsgårdSköllersta hembygdsgård

På söndag, det vill säga den andra augusti är det Hembygdsgårdens dag. Normalt innebär det att hembygdsgårdar håller öppet hus över hela vårt område. Så blir det inte riktigt i år, men på några hembygdsgårdar hålls ändå aktiviter.

Precis som andra arrangemang på hembygdsgårdarna brukar dagen locka en hel del folk. Ett problem föreningarna brottas med är att i princip alla som arbetar aktivt i hembygdsföreningarna är inom riskgruppen för Corona, alltså över 70 år.

Vi har försökt sammanställa var det är aktiviteter. Observera att vi utgått från tillgänglig information. Saknas det någon aktivitet, eller hembygdsgård som håller öppet i sammanställningen, hör av er.

Boo hembygdsförening håller sommar fest med kaffe, utomhus, vid hembygdsgården, det vill säga den gamla skolan i Boo. Start 13.00.

Vid Viby hembygdsgård blir fokus på bin och grönsaker. Hur biodlade man förr? Hur ser det ut i trågkupan? Hur hittar man bi- drottningen? Varför svärmar bin? Allt är frågor föreningen utlovar svar på. Det blir också försäljning av grönsaker, blommor och honung. Kaffeservering och tipspromenad utlovas också. Merparten av aktiviteterna ska ske utomhus. Start 14.00.

Yxhultbygdens kultur- och hembygdsförening har sin hembygdsgård, med museum, i Hällabrottet. Där kommer det vara öppet klockan 14.00.

Även Kumla- Sannaheds hembygdsförening håller öppet i hembygdsgården, officersmässen och 1900-talsmusét. Från 14.00.

Hos Norra hembygdsförening i Askersund är det öppet från11.30 till 15.00. Stugorna är öppna - det går bra att gå in och titta. Men de är tomma, Minizoo med getter, får, kaniner, ankor och hönor finns som vanligt.

Ett lotteri med vinster från vävgruppen blir det också. Det går även att köpa gruppens alster. I Klockargården finns mat och kaffe. Föreningen kan också, som enda förening i Sydnärke, erbjuda ett eget litet tåg från Askersunds hamn.I Askersund kan man ta tåget till hembygdsgården I Askersund kan man ta tåget till hembygdsgården
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-27 9:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.