Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Regionstyrelsens ordförande slår näven i bordet

Sluta gå på restaurang, sluta spela padel, sluta träna på gym, använd munskydd och sluta handla i grupp. Så drastiskt uttrycker sig regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn.

Det är åter tillåtet för barn och unga födda 2002 eller senare att spela matcher och tävla utomhus. Detta besked gav Folkhälsomyndighetens under onsdagen. Trots detta väljer vissa regioner att behålla de hårdare rekommendationerna.

Bland annat Region Örebro län.

Region Örebro län motsätter sig FHM

Regionen skriver att de välkomnar beslutet. Men ändå inte verkar det som.

“Utifrån det allvarliga läge som råder i länet med hög smittspridning och hög belastning inom hälso- och sjukvården rekommenderar smittskyddsläkaren att föreningar som bedriver idrotts- och fritidsaktiviteter avvaktar med att möjliggöra spel av enstaka matcher eller tävlingar för barn och unga, även om de sker utomhus. Rekommendationen gäller till den 16 maj”, står det på regionens hemsida.

Därefter har nu Örebro Läns Fotbollsförbund tagit beslut att inte tillåta nåt förrän 16 maj.

Kommunerna i länet har sedan tidigare haft icke nödvändig verksamhet, som allmänheten har tillträde till, stängd. Smittskyddsläkaren rekommenderar även att detta kvarstår till den 16 maj. Det handlar till exempel om tillträde för vuxna till kommunala träningsanläggningar samt sim- och sporthallar.

– Jag står helt och fullt bakom smittskyddsläkarens beslut. Läget är allvarligt och kräver både svåra och genomgripande åtgärder, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressutskick.

“Kräver att vuxna avstår gymmet”

Svahn håller inte inne med känslorna i texten.

– Jag har tyvärr inte befogenhet att stänga restauranger, privata gym eller padelhallar, men om barnen avstår fotbollsmatcher eller orienteringstävlingar så kräver jag att vuxna avstår ölen på uteserveringen, padelmatchen med kompisar eller träningspasset på gymmet.

– Sluta handla i grupp, ha munskydd på dig så fort du riskerar komma i närheten av någon annan. Se till att dina tonåringar inte deltar i de lockande vår- och studentfesterna. Helt enkelt, stanna hemma eller rör dig utomhus ensam. Det är vi vuxna som avgör om barnen ska kunna fortsätta gå till skolan och kunna idrotta.

– Nu är det dags att ta ansvar, så att både barnen och vi andra så småningom kan åter få ett lite mer normalt liv, avslutar Andreas Svahn. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-30 12:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.