Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Jättetak kan ge Harge badvärme året runt

Hargebaden vid Vättern kan täckas över och bli inomhusbeach som i japanska Seagaia Ocean Dome. Förhandlingar pågår.Hargebaden vid Vättern kan täckas över och bli inomhusbeach som i japanska Seagaia Ocean Dome. Förhandlingar pågår.

Nu ska Hargebaden - Nerikes Riviera – bli turistattraktion året runt. Sveriges första inomhusbeach kan bli verklighet tack vare ett gigantiskt tak av plast med inbyggda solceller.

Hargebaden i norra Vättern har länge varit ett populärt utflyktsmål med sin inbjudande sandstrand, med restaurang, camping och andra attraktioner. Inte minst för barnfamiljer är Hargebaden ett eldorado.

Men bara under några hektiska sommarveckor. Resten av året ligger den vackra stranden öde.

- Synd, tycker Sunbeach Indoors Inc, ett internationellt konsortium med tyskt och japanskt kapital, som fått upp ögonen för Hargebadens möjligheter.

Surfa med vågmaskin

I Tyskland och Japan finns sedan länge jätteanläggningar under tak med sandstränder och vegetation. Jämn och skön temperatur garanteras. Det finns till och med vågmaskiner som ger möjlighet att surfa på det väl tilltagna ”innanhavet”.

Det är Torbjörn Näslund, entrepenören som med sin fru Eva drev Brändåsens bensinmack och restaurang, som har tipsat Sunbeach Indoors om Hargebaden.

- Jag har länge funderat på hur Harge, som ju är ett fantastiskt ställe, skulle kunna utvecklas. Det finns så mycket ny teknik numera som kan användas, säger Torbjörn Näslund till Sydnärkenytt.

Så här skulle det kunna se ut - Harge Tropicana är projektets arbetsnamn. Så här skulle det kunna se ut - Harge Tropicana är projektets arbetsnamn.

Kostnaden för projektet vill Sunbeach Indoors ännu hålla hemligt – av konkurrensskäl. Men det handlar givetvis om mångmiljonbelopp. Företaget räknar dock med att få ett större EU-bidrag för landsbygdsutveckling med hjälp av Leaders kontor i Fjugesta.

Kisel på tak ger energi

Planerna, som nyligen presenterades för en mindre krets svenska investerare, handlar om att på cirka 50 meter höga bågar täcka in hela Hargeviken med ett genomskinligt nytt plastskikt, ett material kallat Elljoi.

Det är japanska forskare som med nanoteknik lyckats få fram den superstarka men tunna plasten. I samarbete med ett tyskt företag har sedan plasten kunnat bestrykas med elektriskt ledande kiselpreparat.

- Hela tältet, om man kallar det så, blir därför som en enda stor solcell som ger energi för anläggningen, förklarar Torbjörn Näslund.

Välrenommerade Alfapac AB i Åsbro har nämnts som möjlig licenstillverkare av det avancerade plastskiktet.

Rulla upp duken - fåglar oroar

Att hålla behaglig sommartemperatur året runt kräver mycket energi men anläggningens storlek med en yta på flera hektar exponerad för solkraft ska enligt planerna räcka. Energin ska lagras i nyutvecklade batterier.

Samtidigt ska taket kunna gå att öppna mellan några av bågarna, den smidiga Elljoiduken kan rullas upp så att sommarens badbesökare får känna den svalkande vinden svepa in från Vättern.

För fågellivet kan anläggningen med nästan tropiskt åretrunt-klimat bli en revolution, flyttfåglar kan övervintra och nya exotiska arter som flamingos och papegojor etablera sig.

- Bara de inte hackar sönder plasten, det får man se upp med, säger Torbjörn Näslund, som efter att familjens verksamhet i Brändåsen såldes för några år sedan letat efter nya spännande projekt och nu funnit något att satsa på.

Torbjörn och Eva Näslund har börjat planera för en solsemester på hemmaplan nästa vinter. Foto: Privat Torbjörn och Eva Näslund har börjat planera för en solsemester på hemmaplan nästa vinter. Foto: Privat
Coronan ändrar semestern

Bågarna, som håller uppe taket, förankras på land och ute i vattnet. Mellan bågarna under vattnet funderar teknikerna på olika lösningar för att bevara badvänligt vatten även på vintern. Ett slags doppvärmare har diskuterats.

- Då kan vi fira jul på stranden och ha dopp i grytan, skämtar Torbjörn Näslund. Men han påpekar också med allvar i rösten att våra semestervanor kommer ändras på grund av coronan.

- Vi får svårt att åka utomlands, och det kommer tyvärr pågå länge. Om man inte kan flyga till Kanarieöarna eller Thailand, vad gör man då? Jo, man åker till värmen i Harge!

Förhandlingar har börjat

Sunbeach Indoors Inc har inlett förhandlingar med berörda parter. En talesperson uppger för Sydnärkenytt att om allt går i lås kan Hargebaden och Askersunds kommun bli först i Sverige redan nästa år med denna nyskapande semesteranläggning.

Många nya jobb utlovas också. Projektets arbetsnamn? Harge Tropicana!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-01 1:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.