Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Det kommer pågå vaccinationer även efter halvårsskiftet"

Det kommer pågå vaccinationer, även efter halvårsskiftet. Foto Henrik ÖstenssonDet kommer pågå vaccinationer, även efter halvårsskiftet. Foto Henrik Östensson

Trots att regeringen inte officiellt ändrat vaccinmålen än sticker inte region Örebro läns vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson under stol med att det kommer pågå vaccinationer under sommaren, efter halvårsskiftet.
– Det finns stora förväntningar från befolkningen. Men dessvärre har vi ju som land bara fått en tredjedel av de vaccindoser vi utlovats. Men vår organisation fungerar och vi vaccinerar snabbt med de doser vi får. Nästa vecka är det totalt fokus på de som inte fått vaccin i gruppen 80 plus.

– Det pågår en diskussion i regeringen om vaccinmålen. Men det står helt klart att vi inte kommer vara klara med alla vaccinationer av alla i befolkningen över 18 år till halvårsskiftet. Exakt hur målen kommer ändras vet vi inte än. Kanske blir det så att fokus kommer vara att ge alla över 18 en dos före halvårsskiftet. Det kommer komma information snart och ett beslut. Socialminister Lena Hallengren har öppnat för det.

Som vi vant oss vid är det tillgången på vaccin som avgör allt.

– Ja, det är det som avgör. Som det ser ut kommer vi få betydligt större volymer under senvåren, sommaren. Men det är med betoning på just det. Vi har lärt oss att allt kan ändras, hela tiden.


 Inger Nordin Olsson vaccinsamordnare region Örebro län Inger Nordin Olsson vaccinsamordnare region Örebro län
Organisationen fungerar

Inger Nordin Olsson poängterar dock att Region Örebro läns vaccinorganisation fungerar precis som den ska.

– Vi har fantastisk personal, som trots att beskeden hela tiden ändrar sig, är redo att rycka in med kort varsel när det behövs. De uppträder med stor flexibilitet och anpassningsförmåga. Så fort vi har vaccindoser flyter allt på och vi får ut doserna så snabbt det bara går. Vi har kapacitet för ett betydligt högre tempo.

Stora volymer till sommaren

Trots det tror hon det kan behövas ännu mer personal när sommaren närmar sig.

– Det är ju då vi förväntar oss de stora volymerna av vaccin. Då ska det flyta på så vi får ut dem på befolkningen så fort och säkert det bara är möjligt.

Mellan 1500 och 2000 personer står redo att jobba i den omfattnings som krävs på de fem vaccinationsnoder som finns i länet.

– Flertalet är timanställda, en del har särskild visstidsanställning. Jag kan inte nog poängtera vilken fantastisk tillgång de är och vilken enastående anpassningsförmåga de gett prov på. Det är klart att situationen med vaccinbrist varit påfrestande förr även dem.

Problemet med telefontider ska vara löst

Ni har fått en del kritik för det här med telefontider för de som saknar bank-Id och därmed inte kan logga in på sajten 1177 för tidsbokning? Hur arbetar ni där?

– Det har varit långa väntetider och man har ofta fått sitta i kö flera gånger. En effekt av bristen på vaccin. Där har det dock hänt saker senaste veckan. Vi ändrade om i slutet av förra veckan så fler tider överfördes från den digitala bokningen till telefonbokningen. Vi har också förstärkt med mer personal i vår telefonbokning i Karlskoga.

Dessutom har det införts en nytt system för de som är över 80 och ringer in.

Rings upp

– Ja, om man ringer in och det råkar vara slut på tider den dagen så hamnar man på en lista där vi ringer upp när det finns tider. Så man slipper sitta i kö igen.

Enligt Inger Nordin Olsson har förändringarna gjort att det nu finns tider över.

– Ja. Den här veckan går det bättre, Vi får nästan inga klagomål längre och i skrivande stund finns 300 tider lediga för de som är 80 och äldre.
Just i den åldersgruppen kommer också fokus ligga i närtid.

Fokus på 80 plus

– Ja nu är fokus på att vaccinera de som är kvar i gruppen över 80 år, det vi kallar fas 2. Ring in, boka, uppmanar Inger.

Sedan går kommer man påbörja vaccination av de som är från 75 år och uppåt.

– Vi hoppas komma igång i den åldersgruppen så fort som möjligt. Jag har lärt mig att man inte kan lova något. Men har vi vaccin blir det nog kanske redan nästa vecka.

– Jag får inte uttala mig om vad som händer kring Astra Zenecas vaccin. Det kan komma något slags besked redan i dag. Men det är klart att stoppet försenade ytterligare. Vi har ju vaccinet i våra kylskåp, men får inte använda det. Just nu vaccinerar vi med Modernas och Pfizer Biontechs vaccin, det är de vi har tillgång till just nu.

Hon bekräftar att man har problem med att folk, som inte ska boka tid just nu bokar digitalt, och att man måste lägga resurser på att avboka.

Går inte att ha åldersgräns

– Många undrar ju varför vi inte helt enkelt kan lägga en åldersspärr på den digitala bokningen. Det skulle inte fungera alls, eftersom vårdpersonal ingick i Fas 1 och personal i LSS-omsorg ingår i Fas 2. Vi har ju inte uppgifter i register om vad folk arbetar med. Det är upp till folk att ta ansvar, tänka på andra och inte boka om man vet att man inte får. Man kommer inte före i kön på det sättet. Informationen är tydlig.

Hon menar vaccinationerna mot Covid-19 blivit ett arbete mot rörligt mål.

– Ja, tillgången på vaccin har ju gjort att förutsättningarna ändrat sig gång på gång. Vi fokuserar på att stå redo och få ut doserna så snabbt och säkert det bara går. När vi får dem, avslutar hon.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-19 11:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.