28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Låga placeringar för Sydnärke

Skuldsatt eller lurad? Då spelar det stor roll var i länet man bor. Det visar en färsk granskning av landets 290 kommuner, som Sveriges Konsumenter och Råd & Rön gjort. Hallsberg intar en mindre smickrande plats 287 på listan, meddelas i ett pressutskick.

Sveriges Konsumenter har tillsammans med tidningen Råd & Rön rankat landets alla 290 kommuner utifrån fyra kriterier: i vilken mån de ger sina invånare konsumentvägledning respektive budget- och skuldrådgivning, samt hur bra kommunerna är på livsmedelskontroll och hur lätt det är att få tag på kontanter.

Härryda i Västra Götaland hamnar i topp nationellt och får idag utmärkelsen Årets konsumentkommun, som delas ut för allra första gången!

Av maxbetyget 100 får Hallsberg bara 25, bland de sämsta i landet. Något bättre går det för Kumla. Men dras man med stora skulder så är väntetiden för rådgivning väldigt lång där - hela 22 veckor.

Hallsberg hamnar alltså på plats 286, Askersund på plats 252, Kumla 235, Laxå 228 och Lekeberg på plats 103. Örebro toppar listan inom länet med sin 27:e plats.

- Det är häpnadsväckande stora skillnader mellan hur kommunerna hanterar sina invånares konsumentproblem. Situationen oacceptabel och det måste bli ett slut på att vissa kommuner behandlar konsumenterna så illa som de gör. Att ta hand om invånarna i egenskap av konsumenter är en viktig uppgift. Det är bra även för kommunens ekonomi eftersom det reducerar risken för invånare med ohälsa och ekonomiska problem, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Den nuvarande situationen drabbar framför allt de konsumentgrupper som är i störst behov av stöd, exempelvis äldre, personer med språksvårigheter eller de som befinner dig i ett digitalt utanförskap.

- Med hjälp av vår granskning kan landets konsumenter snabbt och enkelt se hur det står till i den egna kommunen och också jämföra med andra. Läget är i dag närmast att likna vid ett lotteri där det är extremt stora skillnader beroende var i landet du bor, säger Daniel Kjellberg, chefredaktör på Råd & Rön.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-25 12:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.