Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Coopbutikerna stängda efter hackerattack

Coop i Hallsberg med flera har drabbats av en global hackerattack och måste stänga. På söndagen kunde Hallsberg öppna för kunder med app. Foto: Lars LitzénCoop i Hallsberg med flera har drabbats av en global hackerattack och måste stänga. På söndagen kunde Hallsberg öppna för kunder med app. Foto: Lars Litzén

På fredagkvällen tvingades Coopbutiker stänga när kassornas datasystem inte fungerade efter en storskalig hackerattack. - Det jobbigaste är kundernas irritation, säger Eric Gustafsson, Coopföreståndare i Askersund.

Attacken mot Coops datasystem för kassorna hänger samman med företagets IT-leverantör, som använder en programvara som finns hos flera större företag i världen. Det är den programvaran som misstänks ha infiltrerats av ett kriminellt IT-nätverk. Syftet är att pressa pengar av IT-leverantören. Men de som i första hand drabbas av hackerattacken är bland andra Coop-butikerna i Sverige.

I Sydnärke märkte Coop i Hallsberg vid 21-tiden på fredagkvällen att de inte längre kunde ta betalt av kunderna och fick stänga butiken. Stängningen har fortsatt under lördagen.

- Vi får hålla stängt tills problemet är löst, säger Martin Nilsson, försäljningschef i butiken, som har 18 personer anställda just nu. Vi vet inte mycket mer än allmänheten.

Fler butiker

Även i Askersund fick Coopbutiken med sina 15 anställda uppleva konsekvenserna av den kraftiga datastörning som hela Coopkedjan drabbades av under fredagkvällen.

- Ekonomiskt är det ingen katastrof att få ett bortfall på en dag, det jobbigaste är att möta kundernas irritation, säger föreståndaren Eric Gustafsson.

Coop har ytterligare en butik i .Askersund och en i Hallsberg efter köpet av Netto, liksom butik i Laxå och sedan länge en butik i Fjugesta.

OBS - på söndagen kunde Coop på Trädgårdsgatan i Hallsberg öppna för app-kunder. Läs HÄR

Läs mer HÄR och HÄR

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-03 12:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.