Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Gripande tidsdokument om en märklig tid

Nea Martinsdotter är en av de unga vars berättelse om livet under pandemin blev en kortfilm.Nea Martinsdotter är en av de unga vars berättelse om livet under pandemin blev en kortfilm.

Hur har egentligen unga mått under pandemin?  ett och ett halvt år är inte så lång tid om man är medelålders. Men för unga, som är i en brytningstid är ett år en lång tid. I ett speciellt filmprojekt har elva unga fått berätta sin upplevelse av pandemin. Kortfilmerna, med titeln ”#sjukatider” är bitvis mycket gripande dokument över en märklig tid.

Det är Länsstyrelsen, länets kommuner samt RF-Sisu (Örebro läns idrottsförbund) har låtit ta fram de elva kortfilmerna. Det hela är enkelt upplagd En ung människa berättar sin historia om hur pandemin varit. Det handlar om unga som förlorat föräldrar, blivit arbetslösa, eller kämpat i frontlinjen i sjukvården under pandemin. Det handlar också om drömmen om studenten som inte blev riktigt som det var tänkt. Samma sak det här med att plugga hemifrån. I början tyckte nog många att det var riktigt bra. Men i takt med att tiden gick blev det nog mest jobbigt.

Såg reklam på sociala medier

– Jag hakade på reklam jag såg på sociala medier. Jag skrev ner min historia och skickade in, jag tillhörde de som blev antagna,  berättar Nea Martinsdotter från Pålsboda. 

Filmerna spelades in i Örebro.

– Jag har lidit av sociala fobier redan tidigare i mitt liv. Jag tillhör en riskgrupp, för att jag lider av fetma. jag visste därför att jag kunde bli allvarligt sjuk om jag blev smittad. Jag blev rädd för människor, rädd för att smittas och blev väl rätt isolerad hemma under pandemin.

Nea studerar till förskolelärare på universitetet i Örebro.

– I början var det inte självklart med distansundervisning. Jag blev en av de första som fick det, för att jag ville, fortsätter hon. 

Pandemin en vändpunkt

Men hon menar att pandemin också blivit en vändpunkt.

– Jag har börjat röra på mig, styrketräna, promenera och gått ner en hel del i vikt, det är positivt, menar hon

I en annan film berättar Anna om hur hon allt medan hon jobbat inom äldreomsorgen oror sig för sin far, som är lite äldre och som var sjuk redan innan pandemin. Så småningom smittas också fadern och avlider i sviterna av Covid-19

Urunzaya, med rötterna i Asien, är ung mamma till två barn. Hon berättar att hon och hennes barn drabbades av rasism under pandemin

– Det hände flera gånger, en gång på en buss. En kvinna behandlade mig som paria, som jag vore orsaken till allt och skrek på mig och mina barn. Det var en fasansfull upplevelse.

Unga har drabbats

Bakgrunden till projektet är att man vet att unga, vid sidan av de äldre och andra i medicinska riskgrupper är en grupp som drabbats hårt av samhällets nedstängningar. Samtidigt har unga ofta pekats ut lite som pandemins oansvariga värstingar.

Vill man se de här filmerna, sök på #sjukatider på sociala medier. man kan också gå in på Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats. Filmerna kommer troligen också visas på skolorna.

Här kan du se Neas film

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-28 9:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.