" /> Sydnärkenytt
15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Gotländska har gjort film för Vättern

Tina-Marie Qwiberg, odlare, författare, filmare, slår ett slag för Vätterns klara vatten. Foto: Karl MelanderTina-Marie Qwiberg, odlare, författare, filmare, slår ett slag för Vätterns klara vatten. Foto: Karl Melander

Den prisbelönta naturfilmaren Tina-Marie Qwiberg bor på Gotland men har nu har gjort en kortfilm om "Vättern, hotad dricksvattentäkt".

Tina-Marie Qwiberg har hyllats för dokumentärfilmer som ”Bieffekten”, ”Sista Skörden” och senast ”Efter Floden” som handlar om vårt sötvatten och det livsfarliga slöseri som pågår med naturresursen. Den timslånga filmen kan ses på SVT Play.

Temat kommer igen i den kortfilm som gotländskan med sin karaktäristiska dialekt har gjort i samarbete med Aktion Räddda Vättern.

"Stanna upp, reagera"

- I en tid där rent sötvatten, både i Sverigeoch globalt håller på att bli en bristvara, låter vi kortsiktiga ekonomiska intressen och gamla miljöskadliga traditioner fortsätta styra och förstöra, skriver Lisa Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern, i en presentation av filmen.

- Vi behöver stanna upp, ta in, reagera för att sedan gå till handling. Låt Tina-Maries röst ta dig med på en resa genom vacker natur, tänkvärdheter och viktiga lärdomar.

Filmen "Vättern, hotad dricksvattentäkt" är sex minuter lång och kan ses HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-10 17:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.