04 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

PRO: "Riksdagen duckar för problem med dagens pensioner"

Riksdagen beslöt på onsdagen att pensionsåldern ska höjas. Vi får vänta längre med att ta ut pension och har rätt att stanna kvar längre på jobbet. PRO är kritiskt till att högre pensioner främst ska lösas genom ett förlängt arbetsliv.

- Riksdagen duckar för problem med dagens pensioner. Det är dags att höja inbetalningarna till pensionssystemet och ta ett helhetsgrepp på våra allmänna pensioner. Det går inte att lappa och laga längre, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

PRO menar att pensionssystemet är underfinansierat och att dess brister inte kan lösas enbart genom att de som kan jobba längre ges möjlighet till det. Den allmänna pensionen måste höjas väsentligt för såväl dagens som morgondagens pensionärer. Det måste löna sig att ha arbetat ett helt liv. Det räcker inte att pensionen enbart blir några hundralappar mer än om man inte har jobbat alls. 

Genomsnitt styr jobblängden

I onsdagens beslut ingår också att en så kallad riktålder införs 2026. Det innebär att ju mer den genomsnittliga levnadsåldern ökar desto längre ska vi jobba.

- Vi vill att riktåldern införs först när äldres villkor i arbetslivet stärkts, och efter att inbetalningarna till pensionssystemet höjts. Att första uttag för pensionen höjs från 61 till 62 år kan PRO acceptera under förutsättning att trygghetssystemen runtomkring förändras och blir heltäckande, säger Christina Tallberg.

"Höjning räcker inte"

Riksdagen beslöt också om förbättringar av grundskyddet i form av garantipension och bostadstillägg.

- Det är bra att bostadstillägget och garantipensionen för de med sämst pension höjs, men det är otillräckligt. Hade garantipensionen höjts med ett inkomstindex, istället för ett prisindex årligen, hade höjningen handlat om betydligt mer än de 200 kronor som nu är aktuellt, säger Christina Tallberg.

PRO anser också att taket i bostadstillägget skulle ha höjts med mer än vad riksdagen beslutat idag, och nivån bör följa hyresutvecklingen. Även pensionärer med låg pension ska kunna efterfråga bekväma och anpassade lägenheter i nyproduktion, heter det i pressmeddelandet.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-16 17:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.