Gå till innehåll
Sydnärke / Kultur

Mattias och Annika Blomfeldt presenterar en ny barnbokserie.

De ger ut barnbokserie om förnybar energi

Publicerad: 15 September 2020 13:56

Hallsbergsborna Mattias och Annika Blomfeldt har kommit ut med en ny barnboksserie som heter “Krafthjältarna”. Det är den tredje i en bokserie för barn, som handlar om förnybar energi.

— Mattias är huvudupphovsman som alltid haft den grundläggande idén till alla tre serierna, samt illustrerat och haft hela storyn klar innan texten kommit till. I den första serien “De mäktiga fem” var jag inte med på texten (Therese Karlsson var då medförfattare).  i den andra “Matematik-gänget” gjorde jag texten men ville då inte stå med på omslagen, men i tredje serien “Krafthjältarna” står vi båda med, berättar Annika.

Annika är artist, musiker, producent och arrangör inom stort sett alla genrer. Mattias är förskollärare och har tidigare gett ut “De mäktiga fem”, som handlar om de tekniska grundläggande funktionerna, samt “Matematikgänget”, vilken fick bra genomslag både i Sverige och utomlands, bland annat i Kina och till en del i England.

Jobbar tillsammans

Paret jobbar alltid tillsammans på olika sätt.

— Oavsett vem som har en kreativ idé, vilket växer i klasar hemma hos oss. Mattias är spjutspetsen just i bokförfattandet då han illustrerar alla böckerna och redan har idéerna och storyn klar, men sedan lägger jag min prägel på det med lite glimten i ögat.
Barnbokserien Krafthjältarna handlar om hur man på olika sätt kan utvinna förnybar energi genom olika typer av kraftverk.

Hjälper läsaren att förstå

— I böckerna får vi möta Batteriet & Motorn som i sin tur möter Vindkraftverket, Vågkraftverket, Solkraftverket, Vattenkraftverket & Solpanelen som hjälper till att lösa problemet med att Batteriet ständigt behöver ny ström. Genom att producera el till Batteriet & samtidigt förklara hur de fungerar, hjälper de läsaren att förstå hur förnybar energi kan utvinnas.

Den röda tråden i Krafthjältarna är alltså förnybar energi.

— Det viktigaste är att ge barn och även vuxna kunskap nu när ämnet är så på tapeten. Vad är förnybar energi? Hur utvinner man det, och så vidare.

Användas i undervisning

Tanken är också att föräldrar, pedagoger och lärare kan använda bokserien i sin undervisning.

— Med sagorna och särskilt med Mattias illustrationer blir den biten mycket lättare.

Till sist. Vilken respons har ni fått från barnen?

— Vi har fått väldigt fin respons från skolor och förskolor i hela landet på de tidigare serierna och nu börjar även rapporter ramla in om den nya.


FAKTA

Namn: Mattias och Annika Blomfeldt, bor i Hallsberg

Aktuella: Gett ut den nya barnbokserien Krafthjältarna. Tidigare utgivning är “De mäktiga fem” (med Mattias och Therese Karlsson som författare) samt “Matematikgänget”.

Böckerna säljs: Främst på www.krafthjaltarna.se men också hos bokhandlare, och de finns även på bibliotek.

Målgrupp: Barn från 2 till 9 år.

Förlag: Tomsing, som står bakom alla 16 böckerna.

Övrigt: I sitt artistiska yrke har Annika Blomfeldt arbetat tillsammans med artister som Carola, Per Gessle, Marie Fredriksson, Peter Jöback, Kalle Moreaus, för att nämna några.

Annons

Nyheter