Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Över halva befolkningen i
länet är vaccinerade

Vaccinationerna inom Region Örebro län börjar ta ordentligt fart, nu har 50 procent av befolkningen i länet fått sin första vaccindos, fler än 120 000 invånare. Och fler ska det bli - från och med imorgon 5 juni kan den som är född 1971 eller tidigare boka tid för vaccination.

Region Örebro läns vaccinationsarbete går i rask takt, med större volymer levererat vaccin. Fler än 120 000 invånare har nu fått sin första dos av vaccin mot covid-19 och runt 64 000 personer har också fått den andra dosen.

Hälften vaccinerade

Det innerbär att hälften av länsborna, över 18 år, nu är vaccinerade med minst en spruta. Var fjärde invånare är i sin tur fullt vaccinerad, berättar region Örebro län i ett pressmeddelande.

– I vår region har många valt att vaccinera sig, vilket är väldigt bra. Vaccination är en solidaritetshandling och genom att vaccinera sig skyddar man inte bara sig själv utan även sin omgivning, säger Karin Sundin (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Man kan också konstatera att antalet personer i länet som testas positivt nu minskar.

– Jag hoppas att alla tar vara på möjligheten att vaccinera sig och gör det så snart det går, både första och andra dosen, tillägger Karin Sundin.

Nya åldersgrupper

Under fredagen 4 juni meddelade Region Örebro Län att man från och med vecka 23, alltså kommande vecka, har 22 000 doser vaccin att dela ut. Samtidigt öppnar man i helgen, 5-6 juni, upp möjligheten för personer födda 1971 eller tidigare att boka tid för vaccination.

Från och med måndag 7 juni kommer också personer som är födda 1976 eller tidigare att kunna boka tid för vaccination.

22 000 doser vaccin har man alltså till hands och doserna kommer fördelas både till dem som får första eller andra sprutan. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

– Nu i juni får vi större leveranser av vaccin och kommer att kunna gå neråt i åldrarna i en bra takt. Det är dock under förutsättning att leveranserna blir som utlovat. Eftersom vi måste ha vaccin både till första och andra dosen behöver vi tänka långsiktigt och i två steg när vi planerar, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Mer information och instruktioner om hur du bokar tid hittar du HÄR (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-04 13:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.