Gå till innehåll
Sydnärke

Roger Augustine och Ann-Marie Klöfver-Wall drar upp dagens vaccindoser. 800 personer ska vaccineras. Foto: Henrik Östensson

De är frontlinjen i
kampen mot pandemin

Publicerad: 15 April 2021 17:45

På vaccinationscentret i Hallsberg, eller noden, som regionen kallar den, har man nu fått upp tempot ordentligt. I tisdags vaccinerades exempelvis över 1 000 personer, i dag, torsdag, är det ungefär 800 som ska få sin spruta innan dagen är slut.
– Vi tycker det fungerar mycket bra. Vi får ut allt vaccin som levereras på en vecka, men ibland vänder folk i dörren, berättar Gunilla Hultberg.

– Ja, det händer faktiskt att folk bokat en tid, men vänder i dörren när de får reda på att de ska få Astra-vaccin. Det är inget bra, då har man tagit en tid för någon annan, säger Gunilla Hultberg.

Man kan inte välja vilket vaccin man ska få.

Hon och kollegorna på vaccinationscentret håller precis på att förbereda dagens vaccinationer när Sydnärkenytt besöker centret. För dagen kommer de första som ska vaccineras klockan 3. När tiderna läggs ut på dagen varierar. Oftast är det vaccination kvällstid två dagar i veckan

Vaccinleverans på måndagar

– Det går till så här att vi får redan på hur mycket vaccin vi får en vecka i förväg. Vaccinet levereras på måndagar. Då börjar vi lägga ut tider. Vi vill inte lägga ut tider innan vi har vaccinet. Vi styrs också av tillgången på läkare. Vi måste ju ha en läkare här när vi vaccinerar. Vi schemalägger hur det ska fungera med bemanning, sedan släpper vi tider till tidsbokningen, då går det undan.

Gunilla och kollegan Agneta Colliander som styr arbetet ser till att man bokar tider, tar in folk, så att allt vaccin som levererats är ute på en vecka.

– Vi har så här långt inte behövt kassera en enda dos för att vi inte klarat att få ut vaccinet i tid. Det har inte ens skett något misstag vid spädningen, det blir maximalt antal doser per flaska. Här har vi riktiga proffs som jobbar. Fantastiska medarbetare, säger hon.

Tider går åt snabbt

Många upplever fortfarande att det är svårt att boka tid, att det inte finns tider.

– Att tiderna tar slut snabbt beror på att folk helt enkelt är på tårna och bokar så fort det släpps tider. Vi pratar minuter innan tiderna vi lägger ut är bokade. Folk sitter uppkopplade och provar lite då och då för att få vaccintid. Vi har aldrig haft några lediga tider som så att säga blivit över till nästa dag. Tiderna bokas på en gång, säger Jesper Augustsson, som arbetar som administratör.

– Här om dagen fick vi mer vaccin än väntat. Vi la då ut 200 extratider. De tog slut på sju minuter, det säger en del.

Gunilla fortsätter:

– Vi skulle givetvis önska att vi kunde lägga ut fler tider. Men det som styr är tillgången på vaccin. Men det vi får ser vi till att vaccinera med så fort det bara går.

Skaffar administrativ erfarenhet

Jesper Augustsson är, i likhet med flertalet andra som arbetar i vaccinationscentret, bara tillfälligt anställd.

– Jag var precis färdigutbildad jurist. Jag kände att jag ville göra en insats i den här svåra tiden. Nu jobbar jag med det här så länge jag behövs och får lite administrativ erfarenhet. Sedan blir det tingsmeritering för min del.

Kollegan Anna Järnkvist berättar att hon fått tjänstledigt från sitt ordinarie jobbar för att hjälpa till med administrationen vid vaccinationerna.

– Ja, normalt städar jag tåg.

Har ett heltidsjobb vid sidan av

I ett av vaccinationsbåsen gör sig registratorn Mariah Bäckström redo genom att spänna på sig munskydd.

– Jag jobbar heltid som löneadministratör i ett företag. Jag gör det här vid sidan av. Ville hjälpa till, göra en insats.

Mariah jobbar tillsammans med sjuksköterskan Marianne Selim, som står för själva vaccinerandet.

– Jag kände att jag ville hjälpa till med något jag kan. Jag har ett lång karriär som sjuksköterska bakom mig. De senaste åren har jag dock jobbat på universitetet i Örebro, med att utbilda sjuksköterskor. Bland annat i att ge vaccin, säger hon.

Vad säger folk när du sticker?

– En del är rädda för stick, inget konstigt, det är jag också. Men i stort sett alla är mycket glada att få vara här, att få en vaccindos.

Plötsligen går Gunilla Hultberg ut på golvet mellan vaccinationsbåsen och kör en genomgång inför dagens arbete. Bakom henne ser man hur kön utanför dörrarna börjar växa och de vakter som hjälper till och slussar in folk gör sig förberedda. Det är lite nya rutiner.

– Inte någon har gjort det här i den här skalan förr. Det ändrar sig lite varje dag.

Bråttom in

Klarar folk av att följa reglerna, hålla avstånd och liknande när de kommer?

– För det mesta går det bra. De allra flesta är mycket glada att vara här. Många äldre har levt isolerade, varit oroliga. För dem är det här ett genombrott. Det är vår, de har fått vaccin, snart kan de våga sig ut lite mer.

Men en del har lite bråttom in.

– Ja. De som ska vara här tre kommer gärna halv tre. De som ska vara här kvart över tre kommer gärna kvart i. När vi öppnar vill alla gå in. Efter en stund brukar det bli lugnare, fortsätter Gunilla.

– Det går bra. Ett lugnt uppdrag, mycket kommunikation, inflikar en av vakterna.

Känsligt för ljus

I ett rum sker en helt central del av vaccinationsverksamheten.

– Mm, här draaar vi, säger Ann- Marie Klöfver-Wall och tar upp en flaska vaccin ur en kartong.

I rummet, där det är lite svalare än i andra rum, späds vaccinet efter instruktion och doserna dras upp i sprutor som sedan placeras strategiskt ute i hallen där man vaccinerar.

– I dag kör vi bara Astras vaccin, det är 0,5 milliliter. Pfizers är 0,3. Sprutorna förvaras under en svart säck, på ett bord, minuterna innan patienterna anländer.

– Ja, Astras vaccin är lite känsligt för ljus, så det ska förvaras mörkt in i det sista.

Hög täckning bland de äldre

Gunilla bedömer att man nu i princip kommit så långt man kan komma med de som är äldre än 80 i Sydnärke.

– Vi ser få i den åldersgruppen nu. Vi har vaccinerat över 94 procent. För att verkligen nå ut till alla fick vi tillgång till en lista, så vi kunnat ringa upp alla över 80 och erbjuda tid.

En del av de över 80 som inte vaccinerats är lite för dåliga för vaccin. Andra vill inte.

– Nej, det har vi faktiskt mött. De tycker de levat så länge att det inte spelar någon roll med vaccin. Att någon annan kan få det. Vi tycker de som kan ska vaccinera sig ändå.

Sedan i måndags används ett nytt bokningssystem. En skillnad är att man gör hälsodeklaration redan när man bokar. Det gjordes tidigare på vaccinationscentret.

– Det här systemet fungerar mycket bra.

Både vecka 13 och 14 vaccinerades drygt 10 000 personer i Örebro län. I länet har mellan 20 och 25 procent av befolkningen vaccinerats, beroende lite på kommun. Läget ser ungefär likadant ut i länen runt omkring oss. I Värmland har det gått lite fortare, mellan 25 och 30 procent. I Stockholm och Uppsala har något mindre andel vaccinerats.

Mariah Bäckström och Marianne Selim gör sig redo för dagens vaccinationspass.

Gunilla Hultberg leder arbetet på vaccinationscentret i Hallsberg tillsammans med Agneta Colliander. Här inspekterar hon sprutorna med uppdraget vaccin.

Johannna Hernes-Davidssson, Anna Järnkvist och Jesper Augustsson jobbar med administrationen.

Genomgång av dagens arbete.

Gunilla Hultberg och Agneta Colliander leder arbetet i Hallsberg. De är båda pensionärer, med långa karriärer som arbetsledare inom vården bakom sig.

Redan innan klockan 15 var det lång kö, trots att alla som kommer har en bokad tid

Annons

Nyheter