30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Yxhult vinner serie efter vinst i Vretstorp

Yxhult firar sin serieseger och Vretstorps kapten Gustav Larsson ses knalla av planen. Foto: Anders BjörkYxhult firar sin serieseger och Vretstorps kapten Gustav Larsson ses knalla av planen. Foto: Anders Björk

FOTBOLL: Yxhults IK är klara seriesegrare och kommer spela Division 2 nästa säsong. Laget slog Vretstorps IF med 1-0 under lördagen. - Det känns fantastiskt att uppleva det här med Yxhult, säger hemmaprodukten Albin Andersson.

Yxhult hade sex poäng och nio plusmål upp på tvåan i tabellen med två omgångar kvar att spela. Men man tog ändå det säkra före det osäkra och såg till att ro hem ännu en seger i säsongens näst sista omgång.

Lustigt mål avgjorde

Det var ettan och trean i tabellen som möttes, men spelet i första halvlek talade inte om ett toppmöte i trean. Yxhult såg nervösa och försiktiga ut, men hade ändå bra kontroll på matchen mot ett Vretstorp som var starka bakåt, men skapade väldigt lite framåt.

Kanske hade 0-0 varit mest rättvist i halvtid.

Men Yxhult satte kort innan paus dit 1-0 efter ett ganska lustigt mål.

En långboll i djupled slogs upp mot Vretstorps backlinje som såg ut ha koll på situationen. Men en försvarare som inte var riktigt uppmärksam fick bollen i ryggen samtidigt som Vretstorps målvakt Joakim Hallman rusat ut för att rensa bort bollen och hamnade på mellis. Bollen studsade fram till Yxhults Gabriel Pettersson som med en halvträff rullade in bollen i det tomma målet..

Alm en gigant på mitten

I andra halvlek höjde Yxhult nivån och det syntes mer tydligt att det skiljer en klass mellan lagen. Eskil Alm var en gigant på mittfältet och försvar och målvaktsspel var som alltid väldigt tryggt i Yxhult. Men Vretstorps målvakt Hallman stod för ett par kanonräddningar och höll laget kvar i matchen.

Målvakten Alex Berger och försvararen Albin Andersson var glada efteråt. Målvakten Alex Berger och försvararen Albin Andersson var glada efteråt.

​Vretstorps fysik imponerade dock. Man orkade jobba hårt i 90 minuter och ju längre andra halvlek pågick ju mer fick man att säga till om. Men hemmalaget hade svårt få till skarpa chanser, den bästa var i minut 68 på ett närskott, men då reflexräddade målvakt Berger fint.

Nio vinster på tio matcher för Yxhult

Yxhult å sin sida hade flera vassa chanser på kontring att utöka, men det ville sig inte. Nåväl, det kvittade nog en sån här dag. När domare Pedram Najafi satte pipan till munnen och blåste av stormade Yxhultare planen och kramades och hurrade.

Laget har nio vinster och en oavgjord och målskillnaden 27-9.

Så värst många kumlingar är det i ärlighetens namn inte i laget längre. Men några finns det. Bland annat 20-årige mittbacksklippan Albin Andersson som spelat alla matcher, är uppväxt i Hällabrottet och har Yxhult som modersklubb.

- Kollektivet hos Yxhult är på en annan nivå den här säsongen än jag varit med om tidigare. Jag tycker vi försvarar oss som ett lag hela tiden, vilket vi inte alltid gjort tidigare och det visar sig också genom att vi släppt in klart minst mål i serien, säger Albin.

Fotbollen är stark i Sydnärke

Och hur känns det att nå Division 2 med Yxhult?

- Fantastiskt! Jag har spelat i Yxhult sedan jag var liten, det känns att det här är hemma.

Med största sannolikhet väntar nu derbyn mot IFK Kumla i division 2 för Yxhult nästa säsong. För Vretstorp blir det fortsatt spel i Division 3. Laget hade en liten chans att nå kvalplats till tvåan, men i och med dagens förlust är den chansen borta.

Laget har dock gjort en mycket stark säsong som nykomlingar i Division 3.

Fotbollen i Sydnärke är starkare än på länge!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-26 17:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.