Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nystartade Ekeby kämpade ner Fjugesta

Grabbarna i Ekeby drog längsta strået i en jämn match mot Fjugesta. Foto: Anders BjörkGrabbarna i Ekeby drog längsta strået i en jämn match mot Fjugesta. Foto: Anders Björk

FOTBOLL: Division 7 en fredagskväll i Ekeby, hur är det? Riktigt trevligt faktiskt. Hemmalaget vann matchen mot Fjugesta IF med 6-5. - Att så mycket folk skulle komma och kolla på oss kunde jag aldrig tro, säger William Yesil, spelare i nystartade Ekeby IF.

Ekeby IF drog igång sitt lag till denna säsong. Det är första gången på flera årtionden som planen i bygden används och den har fått fräschas upp inför starten. Nytt mål är införskaffat, linjerna kritade och en liten röd bod där det står “Ekebyvallen” är fixad av spelarna själva för att funka som omklädningsrum. 

En familjär atmosfär

Avbytarbänkarna ser dock fortfarande ut som ett par glömda ruckel, men de funkar ändå åt Ekeby och Fjugesta denna soliga fredagskväll som samlat cirka 100 personer runt planen i publik. 

Ena långsidan var fylld av folk, totalt runt 100 personer såg på. Ena långsidan var fylld av folk, totalt runt 100 personer såg på.

Planen ligger väldigt naturskönt mitt bland omgivande grönskande fält och matchen har det mesta man kan förvänta sig av Division 7 på vischan. Grova målvaktstabbar, brutala kapningar, barn med flaggor och föräldrar som säljer egengjorda sockerkakor från ett bord som funkar som kiosk. 

Det är en mysig atmosfär och det känns som att grabbarna i Ekeby IF lyckats med sitt syfte när de drog igång laget, att få med sig bygden. 

Det ska sägas att bakom den fina uppslutningen döljer sig även ideellt arbete av Hampus Persson, en av lagets grundare. Inför varje hemmamatch än så länge har Hampus cyklat runt och lagt lappar i brevlådor om att det är match på gång. 

Hålls inte igen i närkamper

Själva matchen då?

Det blir en svängig historia. Ekeby går upp till 2-0. Fjugesta vänder dock och i mitten av andra halvlek leder de med 4-3. “Kom igen nu Ekeby”, hörs från publiken och visst kommer de igen. Tre raka hemmamål ger ledning 6-4. Fjugesta reducerar till 6-5 med fem minuter kvar, men Ekeby håller undan.

Många barn var på plats och kollade. Flera av dem hade flaggor för Ekeby IF. Många barn var på plats och kollade. Flera av dem hade flaggor för Ekeby IF.

Fjugestas spelare är frustrerade i slutet. En spelare drar på sig en utvisning för en incident vid ett inkast. Nån minut senare borde en utvisning till kommit. En jättelik kapning som i Allsvenskan gett utvisning och flera matchers avstängning renderar dock “bara” i ett gult kort. Ekebyaren som fått smällen är dock snabbt uppe.

Hade det varit spanska ligan hade han legat kvar och vridit sig än idag. 

“Kunde jag aldrig tro”

William Yesil gjorde ett av Ekebys mål och noterades även för en varning. 

- Det var en riktigt tuff match! Vi åkte på en rejäl utskåpning senast mot Mosjö så grabbarna var laddade för revansch. Vi ville verkligen gå ut och göra vårt bästa och visa att vi kan bättre, säger William.

Hur har er första tid varit som nytt lag?

- Det är svinkul! Och att det skulle komma så mycket folk och kolla på oss, det kunde jag aldrig tro. Och alla som är här verkar trivas och tycka det här är en kul grej. Det har blivit ett kul sätt att träffas i Ekeby känns det som.

Fjugesta med unga mannar

Kim Palmroth heter en av två tränare i Fjugesta IF. 

- Vi har ett ungt lag. Den största delen i truppen är killar som är födda 05/06, och igår hade vi kanske en snittålder på 19 år. Vi har även ett samarbete med Lekebergs IF i division 5 och de hade match dagen innan, så det var många tunga ben mot Ekeby. Men det var en jämn match som vem som helst kunnat vinna, tillfällena avgjorde, säger Kim Palmroth.

Målen för Ekeby gjordes av Joel Dahlkvist 2, William Yesil, Lukas Renström, Axel Narving och ett självmål. Fjugesta mål gjordes av Anton Andersson 2, William Berisson, Viktor Karlsson och Romeo Tingsälv. 

Efter sex omgångar ligger båda lagen i mitten av tabellen. Fjugesta är femma och Ekeby sexa. Nästa match för Fjugesta är på Bergavallen på måndag mot Mosjö SK. Ekeby IF möter IFK Dardania Örebro borta på tisdag. Därefter väntar ett derby lördag 11 juni hemma på Ekebyvallen mot IK Ekhagen från Sköllersta.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-04 12:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.