Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fortsatt trögt
på Örebro flygplats

Några av alla de flygplan som är uppställda på Örebro flygplats i väntan på bättre tider. Foto: Henrik ÖstenssonNågra av alla de flygplan som är uppställda på Örebro flygplats i väntan på bättre tider. Foto: Henrik Östensson

Passagerarflygtrafiken har i princip kollapsat i Sverige har under pandemin. På vissa flygplatser har det börjat öka. Men på Örebro flygplats går det fortfarande trögt.
– Det är trögt minst sagt. Men när det gäller fraktflyg såg vi rentav en liten ökning förra året. Charterflyget från Örebro ska dessutom komma igång nu i september, säger Mikael Smedberg, flygplatschef.

66 flygplan landade på Örebro flygplats i juli. Det är normalt en månad med lite trafik. Men det var ändå betydligt mindre än förväntat. Två mindre än juli förra året. Inte något av dessa plan hade med sig passagerare. Så har det sett ut i stort sett hela året, utom i maj, då 99 passagerare landade på Örebro flygplats.

Som mest under en månad, någon gång 2016, landade 250 flygplan i Örebro.

Ingen passagerartrafik

– Trögt är väl en lindrig omskrivning. Vi har inte haft någon passagerartrafik helt enkelt. Men i slutet av september början på oktober kommer det släppa. då blir 6-t7 charterflyg härifrån. Sedan blir det som vanligt några veckors uppehåll innan charterbolagens vintersäsong börjar. Efter det tror vi det kommer rulla på. Kanske inte som före pandemin. Men en högre volym än du, säger flyplatschef Mikael Smedberg.

Fraktflyget går bra

Örebro flygplats lever på grund av sitt attraktiva logistikläge på fraktflyget. Den stora volymen på flygplatsen är frakt.

– Så är det. det är så vi tjänar in pengar. Vi såg till och med en liten ökning i fjol, trots pandemin.

Förra året lyckades vi rentav prestera lite vinst, ett par miljoner. Men då ska man erkänna att vi får årliga tillskott från våra ägare. Region Örebro län, Örebro kommun, Kumla kommun och Karlskoga kommun.

Så ni kommer inte behöva mer tillskott från era ägare för att klara pandemin?

– Nej, så är det, vi har klarat oss bra om man jämför med många andra flygplatser.

1000 flyg inställda

Sedan mars 2020 när man räknar att pandemin tog fart, har 1 121 flygplan landat på Örebro flygplats. Det är ungefär 1000 färre än man räknat med. i princip är det passagerarflyget som fallit bort.

Två stora fraktoperatörer flyger dagligen till Örebro. Amerikanska Fedex och tyska DHL

Mikael Smedberg, flygplatschef. Foto: Henrik Östensson Mikael Smedberg, flygplatschef. Foto: Henrik Östensson
Mindre växthusgaser

Nedgången i flygande är har nu varat så länge, att den ger en märkbar effekt på svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser. Tidigare i år analyserade nyhetsbyrån Newsworthy och tidningen Sveriges natur, svenskarnas minskade flygande under pandemins nio första månader. Man fann då att utsläppen från svenskars flygresor under den perioden varit omkring fem miljoner ton koldioxidekvivalenter mindre än vad som kunde ha väntats utan pandemi. Det innebär en minskning av flygets klimatpåverkan med drygt 80 procent.

Fakta

Tidigare var flygplatsen ett dotterbolag till Länstrafiken, som på den tiden samägdes både av länets kommuner och landstinget, det som nu heter regionen. En bit in på 2000-talet ändrades organisationen både för länstrafiken och flygplatsen, som då blev ett eget bolag.

I dagsläget finns inga inrikes flyglinjer från Örebro flygplats.

Fakta från nyhetsbyrån Newsworthy och Transportstyrelsen

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-19 13:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.