Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Fortfarande oklart kring vaccinationer

Även om region Örebro län står redo för att dra igång en storskalig vaccination av allmänheten är tidpunkten fortfarande oklar. Det handlar om tillgången på vaccin. Myndigheter och regioner vet helt enkelt inte när det kommer doser i tillräcklig mängd. En hel del talar för att det kan dröja till fram emot slutet av februari, mars, innan det blir tal om vaccination av den breda allmänheten.

I helgen började man ge de första doserna på äldreboenden i Örebro. Första steget i prioriteringsordningen innebär vaccination av äldre i särskilt boende, hemsjukvård och hemtjänst. Men också personal som arbetar nära personer på äldreboenden och inom hemtjänst. Men även nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst, alltså de brukare i hemtjänsten bor ihop med. I första steget kom dock bara 4900 doser, vilket inte räcker långt.

Andra steget kommer bli äldre personer från och med 70 år. Personer i riskgrupper samt personal inom hälso- och sjukvård. Här kan det enligt vad Sydnärkenytt erfar dröja fram till februari innan man kommer igång.

I tredje steget följer hela resterande befolkning från och med 18 år. Vaccinationen beräknas pågå under första halvåret 2021. Där detta tredje steg kan komma igång är i dagsläget mycket oklart. Men enligt vad Sydnärkenytt erfar knappast före mitten av februari.

Bara ett godkänt vaccin

Ett problem är att det i dagsläget bara finns ett vaccin som är godkänt, det från Pfizer Biontech. Det finns ytterligare två stora tillverkare som ska vara nära att få sina vaccin godkända. Moderna och Astra Zeneca. Astra Zenecas vaccin har precis godkänts i Storbritannien. När det skedde med Pfizer Biontechs vaccin tog det bara några dagar innan även EU godkände vaccinet.

Vaccinationerna första steget sker ju på äldreboenden, i samarbete med personal där. Det först när steg två kommer igång som man kommer börja använda de fem vaccinationsnoder man beslutat om. För Sydnärkes del blir det då det så kallade Handelshuset på Esplanaden i Hallsberg, norr om Järnvägsviadukten. Det blir alltså, som det ser ut, ingen vaccination på vårdcentraler. Man ska ta sig till Hallsberg för att få sin spruta, när det blir aktuellt. Region Örebro har utlovat mycket och tydlig information när steg tre ska påbörjas.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-30 9:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.