Gå till innehåll
Sydnärke

Fortfarande för få vaccindoser

Publicerad: 15 March 2021 14:28

Den här veckan hart region Örebro län 6 400 vaccindoser att fördela. Vaccinet kommer fördelas både på första och andra dosen och ges genom regionens vaccinationsmottagningar och kommunerna. Vaccinet ges till personer som är över 80 år eller i några särskilt prioriterade grupper. Andra ska inte försöka boka tid, skriver Erik Fredholm, apotekare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Vaccinationerna sker nu både i det som kallas fas 1 och fas 2. Fas 2. fast två påbörjades i mitten av februari. Fas tre och fyra skjuts framåt i tiden beroende på brist på vaccin.

– Vi vill ha mer vaccin och har också blivit utlovade tre, fyra gånger så mycket som vi fått. Tyvärr blir det en fortsatt väntan för många även om leveranserna ökar framöver, säger Erik Fredholm.

De som vaccineras just nu är följande:

De som kan boka tid för vaccination under vecka 11 är:

Du som är 80 år och äldre.

Du som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.

Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.

Du som arbetar på särskilda boenden, i hemsjukvård eller i hemtjänst.

Du som arbetar med personer som är 18 år eller äldre och har insatser enligt LSS

samt du som arbetar som personlig assistent till personer som är 18 år eller äldre.

Det är alltså dessa grupper som får boka tider.

– Vi har problem med att vi får avboka tider för folk som försöker boka vaccintider fast det inte är deras tur. Det tar både tid och resurser, fortsätter Johan Fredholm.

Personer över 80 prioriterade

Personer över 80 år är fortfarande prioriterade och nästa grupp kommer inte att börja vaccineras förrän merparten av dem är färdigvaccinerade. Det positiva är att man nu kan ge även Astra Zenecas vaccin till denna grupp, vilket gör att takten ändå hålls uppe, trots allt för få vaccindoser.

Att man prioriterar gruppen över 80 beror på att hög ålder är den utan jämförelse största riskfaktorn.

Totalt har 12,3 procent av befolkningen, eller 29 456 personer fått sin första dos vaccin och 11 865 personer den andra dosen, 4,84 procent. När vaccinationerna i Fas 3 och fyra kommer igång är i dagsläget osäkert. Men det blir troligtvis inte under mars. (Hös)

Annons

Nyheter