Gå till innehåll
Sydnärke / Näringsliv

Närmast kameran ses Sammy Luoma-Pantti, i den nybildade ideella föreningen Kumlakassen. Bredvid honom Edvin Danielsson, chef för Ica Profilen som är med i matprojektet. Foto: LG Månzon

Frivilliga krafter tar hand om matsvinn i Kumlabutik

Publicerad: 20 November 2023 11:27

Superbillig mat till behövande. Minskat matsvinn. Det ville Food2change uppnå. Nu har föreningen upphört, men verksamheten fortsätter vid Ica-Profilen i Kumla med de tidigare volontärerna. För medlemmarna i den nystartade föreningen Kumlakassen blir maten ännu billigare. För vad sägs om knappt fyra kronor för en kasse mat som kanske var värd 200 kronor, innan bäst-före-datumet passerat?

- Vi som varit med tidigare kör vidare, berättar Sammy Luoma-Pantti i den nya ideella föreningen Kumlakassen.
Det var hösten 2016 som den ideella föreningen Food2change bildades i Västerås. Idén var att engagera matbutiker och frivilliga personer att ta hand om matsvinn från matbutiker, och se till att maten såldes för en billig penning till medlemmarna i föreningen, alltså hushåll med ansträngd ekonomi. Samtidigt ville man även göra en miljöinsats, minska matsvinnet.
 

Ica Profilen enda butiken i länet

Food2change skrev ramavtal med stora livsmedelskedjor, och fick stor uppmärksamhet i media.
I Örebro län blev Ica Profilen i Kumla den ende butiken att hänga på.
- Vi har varit med från starten, och har varit väldigt nöjda. Matsvinnet har minskat betydligt samtidigt som det vi annars skulle ha kastat kommit till nytta för andra, menar Ulf Danielsson på Ica Profilen.
 

Varor som närmar sig bäst före datum

Mången är de varor som butiken sållat ut genom åren, bra grejor som är helt okej, men där bäst-före-datumet närmats eller passerats eller varor där förpackningen fått sig en törn. 
- Sådana varor som är helt användbara men svåra att sälja.
Beskedet om nedläggningen mottogs med stor besvikelse.
- Jo, våra medlemmar blev ju inte glada eftersom behovet är stort, konstaterar Sammy Luoma-Pantti, som tidigare varit volontär i Food2change.
 

Matvarorna på bilden är exempel på det som kan ingå i Kumlakassens matpåsar. Bilden är från en tidigare artikel. Arkivfoto: Henrik Östensson

Maten blir nu ännu billigare

Sammy och ett antal andra funktionärer fortsätter arbetet tillsammans med butiken.
- Vi kör lite utanför de gamla ramarna, säger Ulf Danielsson. 
Med den nya ideella föreningen Matkassen blir maten ännu billigare för medlemmarna som anslutit sig. Det beror på att Matkassen sänkt medlemsavgiften från 500 kronor i halvåret – till blott 100 kronor.
- Vi ser inte någon som helst anledning att ta en femhundring per halvår, så vi sänker till en hundralapp, säger Sammy.
För medlemmen blir det nu en extremt billig matpåse. 
- Det blir 3 kronor och 80 öre per matkasse, som man då kan hämta under 26 veckor.
 

Ekonomiska skäl


Innehållet i påsen varierar  med vilka slag av varor som inte sålts, men värdet ligger på runt 200 kronor per matkasse.
- Det beror på hur mycket matsvinn butiken får, säger Sammy.
Varför lades då Food2change ned?
- Dålig ekonomi, säger Patrik Rehn, i föreningen. Intäkterna har varit väldigt små och bestått av medlemsavgiften, 500 kronor per medlem, för att få matkassar under ett halvår. 
Men är det inte butiken själv och frivilliga som skött om ruljangsen?
- Det är lätt att tro att allt bara rullar på men det är en hel del jobb för oss att hålla kontakter med medlemmarna, ha koll på vilka som fått matkassar.
- Dessutom har andra aktörer dykt upp som gör det svårare att utveckla verksamheten.När Food2change stod på topp fanns ett 30-tal butiker anslutna i landet, på 13 orter.
- Meningen var att vi skulle utveckla konceptet och etablera oss på många fler orter, säger Rikard Lundgren, som startade det hela. 
Han tycker det är bra att de förra medlemmarna kör vidare i Kumla, liksom på flera andra orter i landet där föreningen lagt ned. 
 

Skapa problemlösningar


- Vi har aldrig velat skapa välgörenhet, utan problemlösningar, därav namnet på vår organisation ”2change” där Food2change ingår. När nu människor som har svårt att ta sig ur sin situation plötsligt driver en egen organisation är det för min egen det bästa kvittot på att alla kan göra en förändring, säger Rikard Lundgren, som förr var flygkapten i Schweiz men som kom att syssla med hållbarhetsutveckling i Sverige.

FOTNOT. 2change ska uttalas to change, att förändra. Mer om helhetskonceptet finns på 2change.com.

 

FAKTA


* Man måste vara medlem i föreningen Kumlakassen för att få tillgång till maten. Som tidigare gäller att man inte får ha en högre månadsinkomst än 13 000 kronor före skatt.
*  Medlemmarna betalar 100 kronor totalt för att kunna hämta mat i 6 månader. Tidigare var avgiften 500 kronor.
* Antalet medlemmar som utnyttjar servicen är 16 personer.  Just nu är det fullt men det går att anmäla sig och stå på kölista.
* I föreningen finns fem värdar som delar på arbetet med utdelning av matkassar två gånger i veckan. På deras lott ligger även medlemskontakt, och att bokföra allt matsvinn som delas ut i händelse att det skulle vara något fel på maten.
* Enligt Food2change bidrog deras drygt sju år långa verksamhet i landet till att omkring 800 ton mat till ett värde av knappt 32 miljoner kronor kunnat tas till vara utan att slängas. Det har hjälpt till att minska co2-utsläppen med mer än 4 000 ton.

 

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter