25 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ska hjälpa djur i sorg och saknad

Det är inte bara människor som drabbas av sorg utan så gör även djur när deras husse eller matte går bort. Nu gör Fonus sitt bästa för att hjälpa sorgsna djur till nya hem.

Varje år dör cirka 90 000 människor i Sverige och det är inte ovanligt att ett sällskapsdjur lämnas kvar i sorg och saknad. Nu hjälper Fonus, tillsammans med Djurskyddet Sverige, landets ensammaste sällskapsdjur till nya hem och nya familjer. Det genom att leta adoptionshussar- och mattar till Sveriges djuränklingar, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Inte ovanligt djur lämnas i sorg

– Som medarbetare på Fonus möter jag dagligen människor som lever i ensamhet och sorg efter att ha förlorat en nära anhörig.

- Samtidigt är det inte ovanligt att även ett sällskapsdjur lämnas kvar i sorg efter att deras husse eller matte har gått bort. Det känns därför fantastiskt att kunna hjälpa Sveriges djuränklingar till nya familjer, säger Fredrik Pettersson hos Fonus i Kumla.

Sällskapsdjur har sedan tidigare en bevisad effekt på människors välmående men enligt djurexperten Fredrik Steen är effekten även omvänd. När sällskapsdjur umgås med sin husse eller matte utsöndras det samma lyckohormon som hos människor.

Ny familj för djur väldigt viktigt

– Precis som vi människor känner sorg över att förlora en närstående kan också våra sällskapsdjur göra det. Det är inte ovanligt att hundar blir deprimerade när de behöver vara ensamma i för hög utsträckning, och att bli av med sin familj och trygghet kan ibland vara särskilt svårt att återhämta sig från.

- Djuränklingarna behöver hjälp och stöd för att bli lyckliga igen och att komma till en ny kärleksfull familj kan vara precis det som behövs, säger hundexperten Fredrik Steen.

På fonus.se/djuranklingar går det att se bilder på och läsa mer om de djuränklingar som just nu söker nya hem. Och i Vita Arkivet finns det möjlighet att berätta vad man vill ska hända med sitt sällskapsdjur vid en bortgång.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-16 14:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.