Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Första utbetalningen av höjd pension

I Örebro län är 40 500 pensionärer berättigade till det nya inkomstpensionstillägget. Det står klart när 63 600 av Örebro läns pensionärer har prövats för inkomstpensionstillägget. Pengarna betalas ut för första gången den 17 och 20 september i samband med de vanliga utbetalningarna av allmän pension.

Reglerna för inkomstpensionstillägget är beslutade av riksdagen och betalas ut av Pensionsmyndigheten. Ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten har skickats ut för att klargöra. 

– Nu får alla pensionärer som har rätt till det nya inkomstpensionstillägget sin utbetalning. I Örebro län är det ungefär var femte pensionär som prövats för inkomstpensionstillägget som får maxbeloppet på 600 kronor före skatt, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Inkomstpensionstillägget är beslutat av riksdagen och administreras av Pensionsmyndigheten. Syftet med tillägget är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få.

Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt. Det är alltså inte alla pensionärer som är berättigade till inkomstpensionstillägget.

– Vi har fått många samtal från personer som undrar om beloppet de fått besked om stämmer, och det gör det. Det regelverk som riksdagen har fattat beslut om är komplicerat men väldigt tydligt och vi på Pensionsmyndigheten ser till att den som är berättigad får rätt belopp, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson. (ABj)

FAKTA: 
1. Riksdagen har beslutat att höja pensionerna för vissa genom att införa ett inkomstpensionstillägg.
2. Syftet är att de som arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars har rätt till.
3. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.
4. Tillägget är mellan 0 och 600 kronor per månad före skatt.
5. Under augusti har Pensionsmyndigheten skickat ut besked till de som har rätt till tillägget. Den första utbetalningen sker nu i september, tillsammans med övriga delar av den allmänna pensionen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-16 11:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.