Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Första dagen i skolan för Saga

Saga Olsson med sin nya fröken, Anneli Sunnari. Foto: Henrik ÖstenssonSaga Olsson med sin nya fröken, Anneli Sunnari. Foto: Henrik Östensson

Den här veckan börjar höstterminen på Sydnärkes skolor. Först ut är skolorna i Hallsbergs kommun, där eleverna redan är på plats. Vi var på plats på Folkasboskolan i Pålsboda i morse. Det vara förväntan, spänning och glada återseenden. En del var nog lite nervösa.

 På skolgården för de yngre barnen träffade jag Saga Olsson, sex år, som ska börja i första klass.

– Jag är inte så värst nervös sa hon. 

Hon ska börja i en klass där de flesta redan känner varandra från förskoleklassen.

– Jag har redan träffat fröken. Hon är snäll, fortsätter Saga.

 Men vad tror du kommer blir roligast i ettan då?

– Att jobba ordentligt, lära mig nya grejer säger hon.

Men du har ju gått i förskoleklass, du kanske redan kan läsa och så?

– Nej, eller jo lite kan jag nog, säger hon.

Men vad gör du när du inte är i skolan?

– Det är så mycket att jag inte kommer ihåg allt, säg Saga.

Mamma Sarah  berättar dock att Saga gillar att spela spel på sin padda och leka med kompisar.

Den uppmärksamme noterar att Saga är sex fast hon börjar ettan.

– Det stämmer, Saga började förskoleklass ett år tidigare än normalt, när hon var fem,  Så hon kan redan börja ettan, berättar Sarah.

Casper Rahmqvist börjar i sexan i Pålsboda Casper Rahmqvist börjar i sexan i Pålsboda
Ny skola och skolbuss för Casper

För Casper Rahmqvist började dagen med skolbuss, för första gången i livet. Han har nämligen flyttat med sin familj från Örebro till Hjortkvarn. Casper ska börja i sexan. Eleverna från Hjortkvarn åker buss till Pålsboda.

– Det ska bli roligt, men det är klart lite nervös är jag nog, säger han.

Men blir det en helt ny klass.

– Japp, så är det. Men jag har varit en hel del i Hjortkvarn ett tag innan vi flyttat dit permanent. Vi har bott där på helger och lov och så. Så jag känner flera av mina klasskompisar redan. Lite nytt att åka buss.

Skoldagen för flertalet elever började utomhus. Lärare, klassföreståndare höll upp skyltar, ungefär som vid en charterresa.

Det har pågått en del renovering upprustning på skolan under sommaren. Det har också blivit ny asfalt på skolgårdarna under året. Tyvärr har kommunen också varit tvungen att satsa på övervakningskameror för att stävja skadegörtelse utanför skoltid.

I Laxå kommun drar skolorna i. gång i morgon, det vill säga den 17 augusti. I Kumla kommun börjar läsåret på onsdag den 18 augusti, även Askersunds skolor kör igång på onsdag. Sist ut i Sydnärke är eleverna i Lekebergs kommun. De behöver inte gå till skolan förrän på torsdag.

På Sydnärkes enda gymnasieskola börjar läsåret på onsdag för de som ska börja första och andra ring. De som går i tredje ring börjar på torsdag.

Förväntan och återseenden när eleverna samlades utanför högstadiet. Förväntan och återseenden när eleverna samlades utanför högstadiet.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-16 9:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.