Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Färre nyanlända till Kumla, stor ökning i Laxå

Fördelning av nyanlända med uppehållstillstånd 2021 är nu klart. Laxå kommer ta emot 30 nyanlända istället för två som var förslaget från Länsstyrelsen. Kumlas andel minskar med fem personer på grund av Laxås önskan om att ta emot fler.

I slutet av oktober skickade Länsstyrelsen ut ett förslag om hur många nyanlända med uppehållstillstånd som varje kommun i länet ska ta emot med anvisad bosättning som följd. Den sammanlagda siffran på 158 för länet har regeringen bestämt och därefter har kommunerna sinsemellan, i samråd med Länsstyrelsen, fått komma överens.

Laxå minskar antal för Kumla

Den kommun som sticker ut är Laxå.

Länsstyrelsen föreslog att endast två personer av de 158 skulle hänvisas till Laxå. Men det blev istället 30. Klart mest i Sydnärke. Något som också i sin tur innebär att Kumla får ta emot färre nyanlända än det första förslaget, 12 istället för 17.

- Det var Laxå själva som önskade att ta emot upp till 30 personer. Efter att andra kommuner sagt sitt kunde vi tillgodose deras önskemål och tre andra kommuner i länet fick då ta emot färre än först föreslaget. Det gäller Degerfors, Kumla och Örebro, säger Anna Wiktorsson, som är Integrationssamordnare till Sydnärkenytt.

Fastställt antal nyanlända med uppehållstillstånd som Sydnärke kommer ta emot under 2021 blir därmed Askersund 17, Hallsberg 3, Kumla 12, Laxå 30 och Lekeberg 14. Migrationsverket återkommer med en årsplanering om när nyanlända kommer.

Vi har sökt kommunstyrelsens ordförande i Laxå Bo Rudolfsson under dagen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-11-11 15:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.