13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fördelning av nyanlända i länet bestämt

Länsstyrelsen har fastställt de så kallade kommuntalen för nästa år - det vill säga hur många nyanlända invandrare med uppehållstillstånd som länets kommuner ska ordna bostäder till. Askersund och Lekeberg tar emot flest i Sydnärke.

– Omfördelning har skett enligt kommunernas önskemål. Kommunerna tar ett stort ansvar och kommer själva överens. Jag är fortsatt imponerad över det ansvar de tar, säger landshövding Maria Larsson i ett pressutskick.

Tidigare mottagning inräknad

Migrationsverket bedömer att det nästa år finns behov av att anvisa 7 100 nyanlända till kommuner i hela landet för att de ska få bostäder. 134 av dessa ska anvisas till kommuner i Örebro län.

Länsstyrelsen beslutar fördelningen mellan länets kommuner. Efter att ha samrått med kommunerna blev det följande fördelning: Örebro 50, Askersund och Lekeberg 20, Kumla 18, Laxå 16, Karlskoga 6, Hallsberg och Nora 2.

Kommunerna Degerfors, Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsbergs siffra är 0.

Fördelningen bygger på flera faktorer, såsom tidigare mottagning av nyanlända, antal nyanlända som ordnar bostad i respektive kommun på egen hand, antal asylsökande i kommunen samt befolkningsutveckling och arbetsmarknad.

Migrationsverket uppskattar att det i Örebro län nästa år väntas bosätta sig sammanlagt 715 nyanlända som fått uppehållstillstånd. 134 behöver stöd med att hitta bostad genom anvisning till kommuner i enlighet med de kommuntal som fastställs av Länsstyrelsen, resterande ordnar bostäder på egen hand.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-13 11:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.