Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Bönder kan vårplöja redan i februari

Per- Anders Sättergård vinterplöjer utanför Pålsboda. Jag har nog aldrig plöjt tredje februari, säger han. Foto: Per- Anders Sättergård.Per- Anders Sättergård vinterplöjer utanför Pålsboda. Jag har nog aldrig plöjt tredje februari, säger han. Foto: Per- Anders Sättergård.

På flera platser i vårt område är vårbruket igång, eller, i alla fall vårplöjningen.
– Man måste nog ändå säga att det är rätt udda. Det är inte speciellt vanligt att plöja i januari och februari, frågan är om det är vårplöjning eller höstplöjning.
Per Willén, Askersund, LRF:s ordförande i Örebro län reder ut begreppen.

– Enligt jordbruksverkets regler är det vårplöjning om det sker efter första januari, så vi får väl säga vårplöjning, fortsätter Per.

 Det händer, riktigt blöta höstar, att man väntar med att höstplöja till det fryser till och blir en tjälskorpa.

– Men då brukar vi prata om november och kanske december. Samtidigt är ju egentligen inte vädret i sig extremt för jordbruk. Sådant här väder har man ju ofta i Skåne och Danmark. Fördelarna överväger definitivt.

I höstas var det relativt blött. Därför har många valt att vänta med plöjningen, som oftast sker på hösten. Men de som planerat att vårplöja räknade nog inte med att kunna göra det redan nu.

Går att höstså

Den stora fördelen med varmare höstar och vintrar för jordbrukare är dock att man oftare kan så grödor redan på hösten

– När jag lärde mig yrket fanns en tumregel. 15 september var sista dagen om man ville så höstvete. Nu känner man ofta att det inte är några problem att etablera höstvete i alla fall september ut. För 30 år sedan odlades knappt höstraps alls här i Närke. I dag är det en rätt stor och lönande gröda, säger Per Willén.

Per menar dock att även växtförädling påverkat.

– Ja, ett varmare klimat är en viktig faktor, men vi har också fått bättre sorter, mer anpassade för våra breddgrader.

Vintergröna åkrar

Även för lekmän går det att se hur höstgrödorna successivt ökat. Nästa gång ni åker ute på Närkesslätten, se er omkring. Ni kommer se att fälten ofta är gröna redan. Att höstså innebär flera fördelar. Grödorna är redan etablerade när våren och värmen kommer. Det leder ofta till bra skörd. När det är dags att tröska blir det moget tidigare, slutet av juli till mitten av augusti. Chansen för bra skördeväder ökar. Sedan har man god tid på sig att plöja och så nya höstgrödor.

– En annan fördel är att höstgrödor klarar sig bättre om det, som det ofta är numera, blir en torr vår och sommar. Grödan har ju djupa rötter och är redan igång på våren. Sår man på våren måste ofta grödan etablera sig i torr jord.

Fält med växande gröda, som inte ligger med öppen jord, binder också mer koldioxid i marken.

Farhågor då?

– Fördelarna överväger. Just nu kan det vara grönt på åkrarna, men det växer inte. För det är dagarna för korta. Det är först fram i slutet av februari, mars, det börjar växa om det fortfarande är milt väder. När grödan tar fart kan den bli känsligare för frostknäppar. Om det blir sammanhängande frost när höstrapsen börjar blomma kan det påverka skörden rejält. 

Lokalt har också lantbrukare drabbats av översvämning.

Problem i skogen

I skogen däremot är det problem. Mycket regn och ingen tjäle har gjort att man ofta inte kan avverka alls denna vinter. Maskinerna behöver ha tjäle och snö för att kunna köra där det är blöt mark. När väl timret ligger vid vägkanten håller inte grusvägen för hämtning.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-04 14:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.