10 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

För lite varor och information i PRO:s matkasse

Till hösten kommer PRO Örebro län delta i den stora prisundersökningen om livsmdelspriser. Trots viss kritik. Foto Klara ÖstenssonTill hösten kommer PRO Örebro län delta i den stora prisundersökningen om livsmdelspriser. Trots viss kritik. Foto Klara Östensson

I dagarna presenterade PRO sin årliga undersökning om var den billigaste matkassen finns, landets största matprisundersökning. Men sedan flera år ingår inte PRO i Örebro län. Carin Carlsson, Hallsberg, som tidigare var med i Örebro läns konsumentgrupp.

– Jag kanske var den skyldige till det beslutet. Vi var lite kritiska, och är lite kritiska till  hur konsumentundersökningen, matkassen går till. 

Bland annat anser Carin att undersökningen är för smal.

– En normal livsmedelsbutik finns 9 000-15 000 varor. PRO kartlägger priset på 34.

Hon menar också att undersökningen inte tar hänsyn till hur många stormarknader det finns i ett område.

– Dessa drar ju ner prisbilden och snedvrider undersökningen. Ta exempelvis Charlottenberg i Värmland, inriktad på gränshandel.De säljer gigantiska volymer och kan hålla låg prisnivå. Men det hjälper ju inte pensionärer 10 mil bort, som är hänvisade till butiken som ligger närmast.

Inriktade sig mer på innehåll

Konsumentgruppen i Örebro inriktade sig istället på matens innehåll.

– Ja vi har jobbat med att jämföra innehåll. Som exempelvis äppelmos. Vad innehåller de dyraste märkena och vad innehåller de allra billigaste. Var är äpplena producerade? Är det billiga moset lika nyttigt som det dyrare.

Carin menar att pensionärer ofta, med all rätt är prismedvetna.

– Vi pensionärer har ofta ont om pengar. Då är det ofta frestande att köpa det billigaste, även om det inte alltid är den bästa affären. Vi informerade en hel del om det, bland annat det här med kilopris. Ofta tittar man på förpackningspris och inte på kilopris. vi upplever att många har svårt att läsa sig till sådan information. Det samma gäller innehållsförteckningar.

En annan kritik Carin hade var vilka varor man valt ut för undersökningen.

Fokusera mer på dyrare varor

– Ta exempelvis salt och havregryn. För de allra flesta spelar någon krona eller ören  upp heller ner på dessa billiga varor någon roll. Det vore rimligare att mer inrikta sig på dyrare varor, som kött och ost, där prisskillnaden kan vara mycket stor.

Till hösten lutar en del åt att PRO i Örebro län kommer räta in sig i leden och vara med i den riksomfattande prisundersökningen.

– Jag är inte delaktig i beslutet. Men under åren har vi fått en del kritik för vårt ställningstagande.  Prisundersökningen, matkassen, är ett flaggskepp. Det är klart tt man vill att alla ska enas kring det. Jag har pratat med den grupp centralt som arbetar med undersökningen. De anser absolut att de aspekter vi jobbat med här i länet är viktiga. Det bäste vore om flera aspekter kunde vävas in i prisundersökningen. Men samtidigt finns en gräns för vad PRO som organisation klarar. Det är ju medlemmar som gör det här helt ideellt, avslutar Carin.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-04 11:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.