Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Stor ökning av
cykelstölder i Kumla

Redaktörens cykel har så här långt klarat sig från stöld. Foto: Henrik ÖstenssonRedaktörens cykel har så här långt klarat sig från stöld. Foto: Henrik Östensson

Kumla kommun har näst flest cykelstölder i länet, 203 anmälda stölder, en ökning med 100 från 2019. Cykelstölderna ökar även i de andra kommunerna i Sydnärke, även om det är är på helt andra nivåer.

Det är föräkringsbolaget IF som sammanställt statstik över antalet anmälda cykelstölder i Brottsförebyggande rådets statistik. Man måste anmäla en stulen cykel för att få ut försäkringaspengar. Därför polisanmäls ofta stölderna, även om det nog finns ett visst mörkertal. Blir man av med en cykel av försumbart värde är det nog många som inte anmäler. Cykelstöld är ett av de allra vanligaste egendomsbrotten.

Trots det utreds mycket sällan cykelstölder av polisen. Vi hittar ingen färsk statistik för hur många cykelstölder som utreds, Men 2019 anmäldes knappt 70 000 cykelstölder. Bara i drygt 4 000 av dessa inleddes något slags utredning. 66 000 cykelstölder avskrevs i princip direkt 20129, enligt BRÅ. Det finns ingen statistik på hur många som lagförs för cykelstölder.

Varannan svensk drabbad

Var annan svensk har någon gång under livet blivit bestulen på en cykel.

2020 har BRÅ för första gången brutit ut el-cyklar ur statstiken, i en egen kategori.

Kumla toppar

Kumla kommun toppar som sagt statistiken i Sydnärke 2020. 203 anmälda cykelstölder och 24 anmälda stölder av el-cyklar. Det är en ökning med 100 från 2019.

I Hallsbergs kommun anmäldes 66 cykelstölder och 6 el-cyklar. Det är en ökning med 4 anmälda stölder från 2019

I Askersund anmäldes 24 cykelstölder och 2 elcykelstölder 2020. En ökning med 13 anmälningar från 2019.

I Laxå anmäldes 10 cykelstölder och en elcykelstöld. En ökning med 6 anmälningar från 2019.

Minst cyklar stjäls i Lekebergs kommun. 9 anmälda cykelstölder och en elcykelstöld 2020. En ökning med 6 anmälda stölder sedan 2019.


Tips för att slippa bli bestulen

Stulna cyklar hittas ibland. Inte sällan förstörda eller sönderslagna. Det här är försäkringsbolagets tips på hur du ska göra för att få behålla din cykel.

Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås

Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål, exempelvis ett cykelställ

Se till att föremålet du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller enkelt manipuleras, till exempel ett staket som kan sparkas omkull eller en trafikskylt som är kort.

Parkera helst inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.

Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen.

Ta alltid med batteriet till elcykeln, lämna det aldrig vid cykeln.

Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.

Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.

Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-14 9:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.