02 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Redan fler olyckor på nya 51:an

Skräpet i vägkanten vittnar om flera olyckor som inträffat sedan vägen invigdes 18 november. Foto: Henrik ÖstenssonSkräpet i vägkanten vittnar om flera olyckor som inträffat sedan vägen invigdes 18 november. Foto: Henrik Östensson

Den nya vägen mellan Kvarntorp och Svennevad hade inte hunnit vara öppen en vecka när den första olyckan skedde. Sedan dess har det varit flera krockar vid korsningen vid väg 633/Hallsbergsvägen.

Korsningen och påfarten på den nya vägen är en förskjuten korsning. Man åker ut på den nya vägen, för att sedan svänga av mot Hallsberg eller Pålsboda. Den korsade trafiken på riksväg 51 går i 100 knyck.

"Olyckor sker ofta i början"

Polisen har två skador som rapporterats, men enligt vad Sydnärkenytt erfar har det skett ytterligare två mindre krockar och en avåkning i korsningen som också saknar belysning.

– Den ena blev ett försäkringsärende enbart, vi åkte inte ut. Den andra var mer allvarlig, en korsande bild blev påkörd bakifrån, säger Mats Öhman, polisens presstalesman.

Korsningen är förskjuten. Det innebär att man måste åka ut på den korsande riksvägen för att sedan svänga vänster om man ska fortsätta på väg 663, vägen mellan Hallsberg och Pålsboda.

Så här långt har olyckorna inte orsakat några personskador. Men kritiken på sociala medier kring hur korsningen är utformad är omfattande.

– Det är för tidigt att säga att korsningen är felkonstruerad, eller farlig. Den här typen av olyckor sker ofta i början när korsningar, rondeller och liknande är nya. Bilister  är vanemänniskor. Man har åkt på den här vägen i många år. Plötsligt krävs att man har uppmärksamheten på ett håll man inte är van vid, säger Mats Öhman.

Läge för ett stopp?

Han menar att det kan vara bra att vänta några sekunder hellre än krocka.

– Det är svårt att avgöra hur fort bilarna närmar sig. Här går det i 100 km/h om folk följer trafikreglerna, då närmar sig bilarna mycket snabbt.

I korsningen syns redan lämningar efter olyckorna. En hel del skräp, glas och liknande och djupa spår i vägbanken. Det är inte stoppplikt i korsningen från väg 633. Vore det en lösning?

– Det är för tidigt att säga, avslutar Mats Öhman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-24 14:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.