Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Fler vargar kan innebära licensjakt

På onsdagen beslöt Naturvårdsverket att överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet, där vårt område ingår.
Länsstyrelserna ska nu utreda förutsättningarna för licensjakt i respektive län. Vargstammen i länet, och landet, har ökat.

Arbetssättet är inte väsentligt annorlunda mot tidigare beslut om licensjakt. Men Länsstyrelserna har ny lagstiftning, ett så kallat förhandsbeslut från EU att ta hänsyn till.

– Vi måste bland anat kunna dokumentera att de beslut vi tar har stöd i forskning, säger Mona HansErs på Länsstyrelsen i Örebro län

Licensjakt kan bli aktuellt om vargpopulationen har det myndigheter och forskare kallar gynnsam bevarandestatus Med en bra genetisk variation bland vargarna. Under några år minskade vargstammen, då har inte licensjakt varit aktuellt. Men efter vinterns inventering ser man att det blivit betydligt fler föryngringar, fler vargar som fått valpar.

Denna ökning har gjort att länsstyrelserna nu får rätten att fatta beslut om vargjakt.

Beslut i oktober

Beslutet om licensjakt på varg ska fattas före oktober.

– Vi vet att beslut om licensjakt alltid överklagas av organisationer. Därför vill vi fatta beslut i god tid.

Det är Förvaltningsrätten som avgör överklagandena. Påfallande ofta har man valt att gå emot Länsstyrelsernas regionalt fattade beslut om licensjakt. Ofta blir det det ändå naturvårdsverket som till sist kommer med riktlinjer och nya beslut, ofta stoppad jakt, eller färre vargar i licensjakten.

Så, om det blir licensakt på varg i länet är fortfarande en öppen fråga. Men Länsstyrelsen har nu rätt att fatta beslutet, som med all säkerhet överklagas.

Örebro län berörs av tio vargrevir. Reviren går ofta över gränsen till andra län. Örebro län är ett av landets vargtätaste län. Det är en stor utmaning. Mycket varg i ett område med mycket tamdjur och människor skapar konflikter. Men samtidigt är det svårt att flytta vargar, eller förändra vargrevirens sammansättning. Skjuter man bort vargar i ett revir brukar det istället uppstå nya vargflockar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-18 11:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.