Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Munskydd på och två sprutor för Lars, 83

Lars Johansson har fått två doser vaccin, och har klarat sprutorna galant utan några biverkningar. Foto: LG MånzonLars Johansson har fått två doser vaccin, och har klarat sprutorna galant utan några biverkningar. Foto: LG Månzon

Faran med pandemin är långt ifrån över. Men allt fler vaccinerar sig i såväl Sydnärke, som hela landet enligt Folkhälsomyndigheten.

- Två sprutor har jag fått, och det har inte varit några problem efteråt. Jag är 83 år gammal men har hållit mig frisk, säger Kumlabon Lars Johansson som vi träffar utanför Ica Profilen i Folkets hus, där han just varit inne och handlat.

Lars använder alltid ansiktsmask när han är ute bland folk, till exempel vid matinköp.

- Jag oroar mig inte så mycket för att bli sjuk, men man tänker ju på riskerna när man ser på tv att den och den har gått bort på grund covid, säger Lars och tillägger att de där sprutorna gör väl sitt till att han ska fortsätta hålla sig vid god vigör.

De är vaccinerade, men tar det säkra för det osäkra  och rör sig inte så mycket i folksamlingar. -Vi går långa promenader i friska luften, säger Solveig Östlund och Mona Eriksson. De är vaccinerade, men tar det säkra för det osäkra och rör sig inte så mycket i folksamlingar. -Vi går långa promenader i friska luften, säger Solveig Östlund och Mona Eriksson.
Ökad vilja ta vaccin

Människors vilja att ta vaccin har ökat, enligt Folkhälsomyndigheten. Eller, ja, man kallar det för att  vaccinationsgraden ökat. Och i Sydnärke är den god.

Myndigheten har sedan i somras tagit fram geografiskt inriktad statistik över vaccinationstäckningen när det gäller covid-19. Landets 290 kommuner har delats in i cirka 6 000 demografiska statistikområden för att man ska kunna se var de vita fläckarna på vaccinationskartan finns. 

Skydd mot svår sjukdom

Totalt sett i landet ökar andelen vaccinerade i de minst minst vaccinerade områdena, heter det i rapporten.

- Vaccin ger ett gott skydd mot svår sjukdom i covid-19. Den som är vaccinerad och ändå insjuknar i covid-19 är i regel också mindre smittsam jämfört med den som inte är vaccinerad. I en situation med ökad smittspridning kan dock även fler vaccinerade drabbas, och därför är det viktigt att återigen testa mer brett, säger i ett pressmeddelande smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

I Sydnärkes kommuner är vaccinationstäckningen generellt sett hög. 

Här är Sydnärkes siffror:

Askersund. I kommunen finns en hög andel vaccinerade, även i de områden där det varit minst vaccinationstäckning. Störst ökning noteras kring Askersunds norra del och Åsbro.

Högst vaccinationstäckning i kommunen finns i delar av Askersund stad där minst 91 procent av den vuxna befolkningen fått en dos. Glappet mellan de mest och minsta vaccinerade områdena har gått ned med en procentenhet under den senaste månaden. Minst tre av fyra vuxna har fått en första dos.

-De allra flesta jag känner är vaccinerade och det är ju bra, säger Hugo Holm, Kumla. -De allra flesta jag känner är vaccinerade och det är ju bra, säger Hugo Holm, Kumla.

Hallsberg. Samma som Askersund, en hög täckning. I områden där vaccinationsgraden varit relativt hög har lägstanivån höjts. I alla områden i Hallsberg har minst tre av fyra vuxna fått en första dos, och även de minst vaccinerade områdena har relativt hög vaccinationstäckning. I Långängen-Falla är vaccinationstäckningen högst i kommunen. Där har 94 procent av den vuxna befolkningen fått en första dos.

Kumla. Hög andel vaccinerade. I alla områden i Kumla har minst tre av fyra vuxna fått en första dos, och även de minst vaccinerade områdena har nu en relativt hög täckning. Högst vaccinationstäckning finns i delar av Oppegård-Skogstorp-Smedstorp. Där har 93 procent av de vuxna fått en dos. 

Laxå. Under den senaste månaden har andelen som fått en första dos vaccin ökat i tre av fyra områden. I Laxås samtliga områden har minst tre av fyra vuxna fått en första dos, och även i de minst vaccinerade områden noteras en relativt hög vaccinationstäckning. 

Kommunens högsta täckning återfinns i Laxå södra och Laxå norra där 88 procent av de vuxna fått en första vaccination.

Lekeberg. Tre av fyra vuxna har fått sin första dos. Den senaste månaden har andelen som fått en första vaccindos ökat i två av sex områden. Den största ökningen var i Mullhyttans tätort med omnejd och i Lekebergs norra landsbygd.

Högst vaccinationstäckning finns i Lekeberg-Lanna där 91 procent av den vuxna befolkningen fått sin första dos. 

 

FAKTA

Den lägsta vaccintäckningen i Örebro län finns i delar av Örebro där 57 procent fått en spruta. 

De minst vaccinerade områdena i landet finns i Göteborg, där 43 procent har fått en första dos. 

Artikeln bygger på uppgifter från nyhetssajten Newsworty som hämtat information från Folkhälsomyndigheten som i sin tur utgått från SCB:s demografiska statistikområden.  Statistiken är från 26 oktober. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-18 15:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.