15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Allt fler kossor i ekologisk produktion

Kalvar i ekologisk produktion utanför Kumla. Läs mer om gården i vår papperstidning. Foto: Henrik Östensson.Kalvar i ekologisk produktion utanför Kumla. Läs mer om gården i vår papperstidning. Foto: Henrik Östensson.

Det finns ovanligt många ekologiska kossor i Örebro län. I en hållbarhetsrapport framhåller organisationen KRAV kon som avgörande i framtida livsmedelsförsörjning.

KRAV, som har en egen standard för ekologisk livsmedelsproduktion, har kartlagt andelen nötkreatur, alltså mjölkkor och köttras-kor som hålls i ekologisk produktion. Så är det för 38 procent av korna och tjurarna i länet.  Riksgenomsnittet ligger på 22 procent. 

Fler ekologiskt hållbara kor, tjurar, kvigor och kalvar innebär ett viktigt bidrag för att upprätthålla den biologiska mångfalden i Sverige, skriver KRAV i ett pressmeddelande.

– För att klara klimatomställningen måste det kött vi äter måste vara hållbart producerat. Fler KRAV-certifierade kor innebär ett viktigt bidrag till bättre biologisk mångfald och ett mer hållbart jordbruk, hävdar Anita Falkenek, vd på KRAV.

KRAV inte ett krav

I rättvisans namn bör man tillägga att det går utmärkt att hålla kor och tjurar i ekologiskt hållbar produktion utan att vara KRAV-certifierad. Det räcker bra om man följer EU:s regler för ekologisk produktion. KRAV: regelverk är lite mer omfattande på vissa punkter. Att inte alla gårdar i ekologisk produktion KRAV-certifierar sig beror framför allt på att certifieringen kostar en del pengar.

Av KRAVs nya hållbarhetsrapport för 2019 som släpptes den 23 april framgår att antalet KRAV-märkta nötkreatur i ekologisk produktion har ökat. Vid årsskiftet fanns det 276 440 KRAV-certifierade nötkreatur i Sverige. Det innebär en ökning med sex procent jämfört med året före, då siffran var 260 000.

– Kon har en viktig roll i en hållbar livsmedelsförsörjning. Den KRAV-märkta kon äter huvudsakligen foder från den egna gården och hennes gödsel ger näring till åkrar där råvaror till hållbar vegetarisk mat kan odlas. Kogödseln ökar mullhalten i jorden och ger den bättre motståndskraft mot torka, fortsätter Anita Falkenek.

Skapar bättre jord

Även kornas bete. Gräsvallar bidrar till att minska koldioxidutsläpp. När gräset växer binder det gräs och mer kol lagras in i marken, mullhalten ökar.

– Kon har en viktig roll i en hållbar livsmedelsförsörjning. Den KRAV-märkta kon äter huvudsakligen foder från den egna gården och hennes gödsel ger näring till åkrar där råvaror till hållbar vegetarisk mat kan odlas. Kogödseln ökar mullhalten i jorden och ger den bättre motståndskraft mot torka, fortsätter Anita Falkenek.

Kalvarna på bilden ovan hålls i ekologisk produktion på gården Långgälla  bara några kilometrer utanför Kumla. Mer om gården kan man läsa i vår papperstidning som dyker upp i din brevlåda eller i ett tidningställ snart.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-08 8:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.